Torsdag morgon den 20 oktober 2016: Tomhet


 Kära dagbok…


Det blir allt tommare här – såväl i rummen som i hjärtat. 
Det går alldeles för fort. Känslan av att inte hinna sörja – för att allt måste vara tömt och borta ett visst datum – är tung att bära på. Samtidigt måste detta göras. Och jag är så tacksam att både Fästmön och FEM har varit och är så drivande. Jag hade inte fungerat annars.

Tomma bokhyllor

Tomhet…

 

Morfar

Min uppsnofsade morfar.

Jag hittar många saker jag förundras över. Ibland skrattar jag till, ibland gråter jag, ibland både skrattar jag till och gråter – som åt mammas lapp igår… Jag hittar saker om släkten, foton, gamla gravbrev, bouppteckningar, kärleksfulla kort och små lappar från min pappa till min mamma, roliga brev och kort till mamma från mammakusinen B… Fotot på min morfar i hatt och handskar la jag ut på Instagram igår. Det ser ut som om han befinner sig i en gammal svartvit filmrulle från 1940- eller 1950-talet. Greppet om pipan… Den smått roade blicken… Den snofsiga klädseln… Min morfar var inte märkvärdig på nåt sätt, men han gillade att se bra ut. Den genen gick i arv till min mamma, men sen hoppade den över mig. Jag sitter här och tänker, faktiskt, att mamma nog inte skulle vara nöjd över de kläder jag har valt åt henne för den sista vilan…

Pappas ryamatta

Pappas ryamatta är knuten med stor smärta.

Idag ska jag fortsätta plocka saker. Snart har jag gått igenom alla papper och det är ju sånt som jag inte kan ta hjälp med. Nån gång under dan hämtas mammas hjälpmedel. Då blir det lite mer plats här – det står kassar och kartonger överallt. Jag hoppas samtalet med doktorn går bra, jag orkar verkligen inte jobba just nu. Kan inte koncentrera mig, skulle tappa tråden, bli sittande. Min chef har varit enormt hjälpsam och tagit reda på vilka regler för ledighet som gäller. Tyvärr klarar jag inte av att ta in det just nu. Jag skulle möjligen klara av att knyta en matta av smärta, såsom min pappa en gång gjorde under en kris.

 

Anna åker hem i eftermiddag och jag bävar för ensamheten. Samtidigt behöver jag den. Hon fick se lite av Motala igår på dan, men stan har inte visat sig från sin bästa sida – det regnar. Det småregnade hela dan igår, kvällen också, natten och nu på morgonen. Tyvärr har ljudet ingen lugnande effekt på mig, jag är orolig i magen och i bröstet.

Kanske orkar jag skriva färdigt den där bokrecensionen när jag blir ensam. Jag vet inte. Jag plockar mest hela tiden. Men jag måste ut och införskaffa fler kartonger, kassar och säckar också. Det blir nog under morgondagen när jag även ska lämna in mammas kläder till begravningsbyrån. I morgon ska jag också ringa Vattenfall om elen. Misstänker att jag hamnar i en telefonkö och jag väntar flera samtal under dagtid idag, därför sparar jag detta samtal till morgondagen. Vet du att jag satt i telefonkö i 40 minuter när jag ringde Telia för att säga upp mammas telefonabonnemang? Till Radiotjänst var det däremot ingen väntetid alls.

Så tomt det blir här. Jag går och rotar i mammas och pappas minnen – och till viss del mina egna. När jag hittade deras vigselbevis föll tårarna stilla. Efter mig kommer ingen. Bara tomhet.

Vigselbevis

Mina föräldrars vigselbevis, utfärdat av min farfar som vigde dem i Kristbergs kyrka den 26 september 1959.

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, Jobb, Personligt, Sociala medier, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Torsdag morgon den 20 oktober 2016: Tomhet

 1. Tänker på dig !! Skönt att du har Anna och vänner som du får hjälp av ❤ KRAM !

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Men i eftermiddag blir jag ensam tills i morgon klockan 13 när prästen kommer.
   Det känns väldigt tufft just nu, men det vet ju du om nån. Ensam är inte stark och inte kul.
   ❤ Kram!

   Gilla

 2. imsevimse skriver:

  Vet att det är mycket att stå i när man är ensambarn. Har ju mist båda mina föräldrar och det är mer att göra än man kan tro. Hade jag kunnat så hade jag kommit och hjälpt dig.

  Gilla

 3. Jerry skriver:

  Så tungt att läsa. Dessa prövningar vi får vara med om i livet. Den enda trösten i denna förlust är att känslan i dig förändras och det skiftar väldigt mycket fram och tillbaka. Allt är i ständig rörelse oavsett om det är positivt eller negativt för oss. Mamma är nära dig. Kramar om!

  Gilla

 4. etuna1 skriver:

  Vilka tuffa dagar du går igenom :/
  Skönt att du har hjälp. Synd bara att du måste ta så många beslut ensam…för de flesta beslut, små som stora, är det ju ändå tyvärr du som måste ta :/
  Kram
  P.S. Fin kort på din morfar! D.S.

  Gilla

 5. Laila skriver:

  Tänker på dej i din sorg.
  Styrkekramar
  Laila

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.