Måndagen den 3 oktober 2016: Omrörande, läsuppdrag och tacksamhet


 Kära dagbok…

 

Termometer som visar 3,4 grader utomhus och 21,9 grader inomhus

Det var kallt ute i morse, men varmt och skönt inne.

I morse var det kallt ute. Ännu är det inte minusgrader, men det står nog inte på förrän de kommer. Utetermometern visade strax över tre grader, bara. I år verkar min inomhustemperatur tack och lov vara högre under det som är den kalla delen av åren. BRF-ordföranden var här i vintras och skruvade på ett och annat element och det verkar göra susen. Även om det inte har varit riktigt kalla vintrar på ett tag har både mamma och jag frusit. Mamma brukar kommit hit några veckor kring vinterns storhelger och äldre människor är lite frusna. Jag kan meddela att även något yngre äldre människor (= jag) har frusit här i hemmet de senaste vintrarna… Min nya höstjacka kom utmärkt till pass i morse – med en luvatröja mellan den och en pikétröja. På jobbet var elementen på. Snart kan kontoret byta namn från Kylskåpet till Bastun. Att det aldrig kan vara lagom…

Kommunikationsplan för ett team

Kommunikationsplanering är roligt.

Det var en jobbig natt med en hemsk mardröm som hade med jobbet att göra. Jag blev hotad och tvingad att ta mig an rollen som projektledare för flera större projekt. Om jag vägrade, skulle det gå illa för min familj. Tursamt nog var detta bara en dröm och verkligheten är en annan. Idag har jag haft lite mer tid och utrymme, men som vanligt både startade och avslutade dan med mejl från ett visst håll med krav på raskt agerande. Ibland tycker jag att det som behövs i detta sammanhang snarare är en administratör eller en webbpublicerare, inte nån kommunikatör… Men jag får göra roliga saker på jobbet också och det uppväger de mindre roliga. Idag har jag till exempel förberett en revidering av en kommunikationsplan för ett team. Sen har jag jobbat med både högt och lågt och även tagit mig för min panna vad gäller somligas nyhetsvärdering. Jag kan emellertid inte mer än försöka få nån att förstå att flera timmars tystnad kanske är nåt en bör informera om…

3-hosttrad-mot-bla-himmel

Höstträd och hösthimmel.

Framåt lunchtid tittade solen fram och himlen blev så där fantastiskt blå som bara hösthimlar blir. Jag tog en bild på väg till lunchrestaurangen, men jag känner att jag borde vara ute mer och få ljus och luft om dagarna. Det är bara det att jag inte hinner. Min tanke idag på lunchen var att läsa ut min bok på gång. I stället fick jag trevligt lunchsällskap i form av Mannen med konstverken. Han är så otroligt mysig – och dessutom har han jobbat på SLU, den arbetsplats som har gjort djupast intryck i mitt kommunikatörshjärta. Idag pratade vi emellertid inte gamla arbetsplatser utan krogvett och -etikett. Och en aning litteratur och mediemänniskor som ganska oförtjänt har fått framskjutna positioner, enligt vår mening.

En låda med texten "Omörare" på

Det ligger i rollen som kommunikatör att vara lite omrörare.

Ibland känner jag mig som en omrörare. Det ligger nog i rollen som kommunikatör att vara lite… obstinat. Eller jag vill nog snarare se det som att jag får igång människor så att de plötsligt inser hur viktigt det är med kommunikation och att de själva faktiskt är kommunikatörer. Mitt i allt detta fick jag ett erbjudande som var omrörande. Nån vill anlita mig som lektör för ett bokmanus, en uppföljare till en debutroman. Vilken otrolig ära! Men det vete 17 om jag kan åta mig uppdraget… På min förra arbetsplats jobbade jag som redaktör och då kunde jag inte åta mig såna här jobb vid sidan av eftersom det kunde ses som konkurrerande verksamhet. Och nu vet jag inte hur jag ska få tiden och orken att räcka till. Att jobba heltid där jag gör är ganska krävande, eftersom större delen av insatserna inte är planerade. På fritiden ska jag hinna med både återhämtning och måsten… Jaa, det tål att tänkas på, men jag ska helt klart överväga det! Och så ska vi resonera mer per telefon. Utöver detta har jag fått en förfrågan om jag vill skriva en bokrecension på en nyutkommen ungdomsbok av en Uppsalaförfattare. Självklart vill jag det, men tiden…

Banan, päron och plommon.

Jag tar en fruktstund och tänker lite…


Hemma i New Village var postboxen full. 
Och det var faktiskt inte bara reklam i den. Ett fantastiskt besked som låg i boxen var detta:

Brev med texten: "Svar mammograif. Inga tecken på bröstcancer hittades denna gång vid undersökningen."

Tacksam 1!


Vidare hittade jag ett vitt paket. 
Paketet var från ett förlag och innehöll… en bok för recension. Tack! Jag får nog snart starta en ren recensionsblogg! Många av den senaste tidens böcker som jag har läst har haft Uppsalakopplingar. Då kan det vara möjligt att recensera för UppsalaNyheter, en lokal webbtidning. Och nej, jag får fortfarande inte betalt för recensioner där ELLER här på bloggen, bara så du vet och slipper fundera över det. Jag läser och skriver för att jag gillar det. Dessutom är jag brutalt (?) ärlig.

Detta bildspel kräver JavaScript.


Nu ska jag ta ett par kvällsmackor 
och fundera vidare medan jag mumsar. Sen är det dags att hänga tvätten som jag startade direkt när jag kom hem. Och så vill jag se klart Happy Valley från igår, för naturligtvis somnade jag ifrån det…

Ha en skön måndagskväll!

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, Jobb, Media, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Måndagen den 3 oktober 2016: Omrörande, läsuppdrag och tacksamhet

 1. Krista skriver:

  Fick googla på lektör för visste inte vad det var. Låter rätt kul. Eller? Kanske är merparten av opublicerade böcker kassa och jobbiga att komma med feedback på. Hur gör man för att få lektera åt nån? Hur vet författaren att man är en bra lektör?

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag vet inte om det är roligt att jobba som lektör, jag har aldrig gjort det. Men jag har jobbat som redaktör och det kan i vissa delar vara lite liknande.
   I det här fallet tog författaren direktkontakt med mig och frågade och jag vet inte varför h*n tror att jag skulle vara en bra lektör. Kanske för att h*n tycker att jag skriver vettiga texter eller har bra synpunkter på språk, skrivande och böcker? Vanligen har förlag lektörer anställda eller på frilansbasis, tror jag.

   Gilla

   • Krista skriver:

    Tack för svaret 🙂
    Tycker du borde göra det i alla fall trots tidsbrist för det blir säkert jättekul i slutänden för dig som verkar tycka så mycket om att läsa. Förlåt min framfusighet och självklart ska du lyssna mer på dig själv än en internetfrämling men det behöver jag säkert inte säga för det är givet.

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Vi har inte pratat detaljer än.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.