De försvunna


Ett inlägg om en bok som du kan läsa medan jag är på besök i vården.


 

De försvunnaFör knappt tre veckor sen hade jag riktig tur att hitta ett par till synes oöppnade pocketböcker hos ErikshjälpenEller i alla fall var Caroline Erikssons bok De försvunna det – sånt känner en storläsare som jag. Nu i veckan tog jag fram boken från en av mina hyllor med olästa böcker för att kolla om boken var värd de 15 kronor den kostade.

Inledningsvis får läsaren följa en tillsynes vanlig familj på en båtutflykt från sommarstugan till en ö i den närbelägna sjön. Pappan och dottern stiger iland, medan bokens huvudperson Greta sitter kvar i båten. Till sist inser Greta att Alexander och Smilla inte kommer tillbaka. Då går även hon iland och börjar leta, men får till sist ge upp – Alexander och Smilla är försvunna. Ju längre tiden går målas en helt ny historia upp för läsaren än den läsaren med all säkerhet först tror ska utspela sig i boken. Det hela blir mycket förvirrande, även om det ganska snart står klart att Alexanders och Gretas förhållande är ganska destruktivt. Dessutom finns en mörk hemlighet kring pappans död i Gretas barndom.

Den här boken är på 237 sidor i pocketutgåvan. Trots det ganska lilla omfånget är det mycket att läsa mellan pärmarna. Det är en riktigt obehaglig och gastkramande historia som målas upp. Inget är som jag först tror – inte alls. Och för att inte förstöra läsupplevelsen för dig tänker jag inte berätta mer!

Det är hög klass på berättelsen. Författaren driver handlingen obönhörligt framåt med vissa blickar i backspegeln. Det märks att författaren är väl insatt i människans mörka delar av psyket – förutom författare kan hon skriva socialpsykolog och beteendevetare på sitt visitkort. Språket flyter på fint. Boken är väldigt svår att lägga ifrån sig!

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.