Akutbjällran


Ett inlägg om en bok.


 

AkutbjällranFör cirka tio år sen eller mer gjorde jag första gången författaren Karin Brunk Holmqvists bekantskap via boken Potensgivarna. Sen dess har jag hängt kvar i dessa lustiga och lättlästa böcker om skånska tanter och farbröder på landsbygden. Personerna är alltid realistiskt tecknade och ofta ovana och lite ängsliga inför stadsliv och modern teknik, till exempel. Till födelsedagen fick jag författarens senaste bok, Akutbjällran. I morse läste jag ut boken – av undslapp mig ett skrockande läte. Tack, Fästmön!

 


Den här gången är det återigen två tanter
som är i centrum. Systrarna Julia och Elsa lever ett stilla liv på landet. En dag får de veta att deras kusin Ulla är död och de är huvudarvingar. Kusinerna har inte haft nån kontakt sen de var barn, så arvet kommer som en överraskning. Att arvet dessutom är stort och bland annat omfattar en lyxvilla gör inte saken lättare. Ovana vid stora pengar tycker systrarna att det mest är pinsamt, men så småningom börjar de ta för sig allt mer. Nära uppbackning och hjälp har de av grannen Ragnar som de alltid kan nå via akutbjällran, en klocka vid ytterdörren.

Som tidigare böcker är det här lättsam läsning som lockar till skratt. Jag ser tanterna framför mig och Ragnar, vars lösgom ibland halkar ner i överkäken. Välskrivet, roligt och väldigt feelgood. Sen är det inte mer. Ett par timmars trevlig berättelse med förvecklingar som löser sig i slutet. Såna böcker är alltid bra att bryta av mig. De lämnar mig inte i nåt stort lyckorus eller med djupa funderingar utan med ett leende. Och det behövs understundom!

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.