Gloria


Ett inlägg om en bok.


 

gloriaKärlek och musik utlovade Åsa Hellberg i hälsningen till mig på försättsbladet av Gloria, den senaste av hennes böcker. Och nog stämde det! Eftersom det här är en genre – kärlek och feelgood – som jag normalt inte skulle välja var jag lite spänd. Skulle det bli olidligt att läsa boken och försöka skriva nånting om den eller skulle det bli trevliga stunder i bokens sällskap..? Jag tyckte att författaren var modig som sände mig boken.

Handlingen i boken utspelar sig främst vid Stockholmsoperan där man ska sätta upp Bizets Carmen. Just den operan har lite av ett rykte om sig att dra åt populärhållet, att inte vara riktigt fin-opera. Men med bokens huvudperson Gloria i rollen som Carmen och hennes före detta älskare Dominic som manlig motspelare bjuds läsaren på riktig passion. Övriga inblandade i uppsättningen verkar också vara aningen fixerade vid kärlek – eller i vart fall sex. Dominic gör allt för att vinna tillbaka Gloria, men hon vill inte ens se honom i ögonen.

Glorias lillasyster Agnes är den färgsprakande Glorias motsats. Agnes är flygkapten och lugn och sansad. Nu ska hon skiljas efter ett långt äktenskap med Stefan och söker sin systers sällskap. Just när makarna ska förbereda huset för visning får Stefan en hjärtinfarkt på sitt arkitektkontor i Uppsala. Han tvingas åka till akuten vid Sjukstugan i Backen. Otroligt nog kommer han levande därifrån, men… han är förändrad.

Agnes känner sig förvirrad. Nånting som skaver är att hon vet nåt om Glorias bakgrund som systern själv inte känner till. Kanske är det dags att berätta det som Gloria får glimtar av i drömmen. Det blir dramatiskt – i såväl privatlivet som på operan. Gloria får nämligen anonyma brev där hon hotas till livet…

Faktum är att jag är fast i boken redan vid ouvertyren. Författaren har delat in boken i ouvertyr och fyra akter och det är ett riktigt snilledrag. Bitvis är Carmens och Glorias liv så lika att det är svårt att skilja dem åt.

Många kroppsliga lustar får jag som läsare ta del av. Eftersom jag är så pryd rodnar jag naturligtvis och har det lite besvärligt under läsningen. Samtidigt är boken så spännande – vem väljer Glorias ska få hennes kärlek – om hon ens väljer nån? Och vem 17 är det som vill henne illa? Som vanligt roar jag mig med att försöka lista ut det, men jag går bet!

Några smärre språkliga skavanker hittar jag i boken, men jag kan tänka mig att de är dialektala. Och så länge det inte är rena korrekturfel (jag hittar bara två) står jag ut. Det jag emellertid saknar är att tråden om att Uppsala är så speciellt för Dominic och Gloria inte riktigt följs upp. Men kanske i en andra del..?

Bokens omslag är tilltalande och ger läsaren en aning om den färgsprakande och fartfyllda Gloria. Typsnitt och papper är behagliga för ögat.

Jag har tidigare läst böckerna Sonjas sista vilja och Sonjas hemlighet av författaren. Den första boken nådde medelomdöme hos mig, den andra en toffla högre. Men se Gloria, den är en riktig fulltofflare! Jag är mycket glatt överraskad och jag tycker att den här boken har det mesta av allt – till och med ett litet HBTQ-tema som för ovanlighetens skull är väl invävt i historien. Annat aktuellt i boken är tiggarkvinnan utanför Glorias affär. Utan att vara en faktisk del av Glorias historia är hon lik förbaskat en nyckelperson i den här boken…

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


Tack till Åsa Hellberg som sände mig boken!

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Musik, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gloria

  1. Pinglan skriver:

    Jag har läst boken och håller verkligen med om att den var jättebra!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.