Hare vatt nåt???


Ett omvärldsspanande inlägg.


 

ÖC från 1958

Senast lästa tidning, Corren från 1958???

Jag hinner fan inte läsa tidningar längre. Eller… jag har prioriterat bort det. Dumt! Men mitt fokus ligger på jobbet och när jag är ledig läser jag böcker och umgås med familj och vänner. En gång i veckan försöker jag läsa en papperstidning, vanligen lokalblaskan (den finns på jobbet). Eller UppsalaTidningen. Men UppsalaTidningen kommer ju bara sporadiskt till min postbox (vad är det för fel på tidningshållaren utanför dörren?) numera – en gång på fyra veckor i stället för fyra gånger på fyra veckor. Sist jag mejlade om utebliven tidning fick jag i alla fall svar på mitt mejl att det skulle undersökas. Jag svarade och tackade – och mitt mejl studsade… Förtroendet för UNT Distribution är inte det högsta hos mig.

Nu på lördagsförmiddagen tänkte jag i alla fall ta en liten omvärldsrunda i media på nätet för att kolla det senaste jag har missat. Det finns en hel del tidningar att läsa i cyberspace, men mitt urval är några lokala, några riks och några är inte tidningar utan andra medier. Det här har jag läst idag:

Uppsala kommun logotypUppsala kommun är inte den organisation som är mest poppis hos mig. Men det glädjer mig att läsa att kommunen för högt betyg på vård och omsorg av sina brukare. Betyg över 75 i det så kallade nöjdhetsindexet som Svenskt Kvalitetsindex har tagit fram innebär mycket nöjda kunder. Notera att brukare har blivit kunder här! Uppsala kommun fick 78,8. Svarsfrekvensen bland de 7 400 brukare som kunde delta i undersökningen i maj månad var emellertid bara 40 procent. Frågorna rörde hemvård, assistans, äldreomsorg, insatser till personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri. Bäst tyckte de som deltog i undersökningen att engagemang och bemötande var. Vad som var sämst förtäljer inte historien, för lokalblaskan har som vanligt köpt ett pressmeddelande från kommunen rakt av utan att göra nåt journalistiskt arbete. Undersökning var dessutom gjord på uppdrag av kommunen själv. Men ändå. De som sliter på golvet – och då menar jag inte administratörer utan till exempel undersköterskor – är guld värda som gör detta arbete! Synd att de inte får se det i sina lönekuvert.

BryI eftermiddag körs en MC-kortege i Uppsala mot mobbning. Det kanske en och annan borde delta i. Initiativtagare är Pia Kihlberg tillsammans med BRY, Barns Rättsskydd. Idén med en MC-kortege mot mobbning kommer från Norge, där en sån körs den 22 maj varje år. Pia Kihlberg har själv en son som är utsatt för mobbning och vill öppna ögonen på andra vuxna som tycks blunda för fenomenet. Förändring är alltså ett krav som manifestationen ställer och som man efter kortegen överlämnar till ansvariga politiker. Mer exakt vilken förändring och vilka de ansvariga politikerna är framgår inte av UppsalaNyheters artikel. Du får helt enkelt delta för att få veta detta! Starten går från IKEA-parkeringen i Uppsala klockan 14.

SAS logotypNu har ungefär 400 SAS-piloter gått ut i strejk. Detta drabbade ungefär 4 000 resenärer igår kväll, folk som skulle resa inom Sverige, Norden och Europa. Idag skriver SvT på sin webbplats att 20 000 personer drabbas… Det handlar förstås om pengar. Piloterna vill ha en löneökning på 3,5 procent, men också tryggare anställningsvillkor för nyanställda, enligt Radio Uppland. Arbetsgivaren SAS tycker att kraven är för höga. Då drabbas tredje person, men Swedavia, som driver Arlanda, har satt in extra resurser för att hjälpa resenärer som blivit kvar på flygplatsen.

SPV loggaPensionsutbetalningarna till förre moderatledaren Bo Lundgren och miljöparti-språkröret Marianne Samuelsson stoppas. Eller i vart fall blir de 15 000 kronor lägre i månaden. Ungefär så mycket för mycket i pension har betalats ut till de båda före detta politikerna. Fast de får förstås behålla de 1,5 miljonerna som redan har betalats ut. Detta kom till DN:s kännedom i april i år, men redan för två år sedan upptäcktes felet av Statens tjänstepensionsverk, SPV. Trots detta lät dåvarande generaldirektören Ann-Christin Nykvist, nu också hon pensionär, det hela fortgå. Jag gissar att alla vanliga pensionärer, varav många lever på existensminimum och bidrag, är allt annat än glada. Som vanligt är livet inte rättvist för hade det handlat om vanliga människor skulle dessa ha blivit återbetalningsskyldiga, det är jag säker på.

Årets sommarvärdar i P1 har utsetts, berättar bland annat Svenska Dagbladet. Men tidningens webbsida om sommarpratarna är så fladdrig och dålig att jag rekommenderar dig att titta på radions sida över sommarvärdarna. Nån långresa blir det inte för min del i sommar och därmed inget självklart lyssnade på Sommar i P1. Möjligen kan jag lyssna nån gång medan jag arbetar, till exempel på Ingvar Carlsson (2 juli), Maj Sjöwall (13 juli), Elisabeth Tarras-Wahlberg (14 juli), Edward Blom (21 juli) eller Maja Hagerman (12 augusti).

Årets sommarvärdar i P1 2016

Årets sommarvärdar i P1 2016. (Bilden är lånad från Sveriges Radios webbplats.)


I Metropolen Byhålan då? 
Tja, där anställer kommunen fler chefer, enligt lille Lil’ Jimmy som jag minns som en lintott med ett ständigt flin i nyllet. Och så cyklas det runt sjön i olika konstellationer. Allt är som vanligt, med andra ord.

cykelmonument

Bästa cyklarna är de som står stilla, enligt min mening.

 


Livet är kort och inte rättvist. Men i Metropolen Byhålan gör man som man alltid har gjort – är ute och cyklar.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Diskutabelt, Jobb, Media, Personligt, Radio, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hare vatt nåt???

  1. Ja nu är cykelinfernot snart ett faktum 😉

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.