Söndagen den 27 augusti och måndagen den 28 augusti 2023: Balansgång


 



Kära dagbok…

Boken Slutet på kedjan och kaffe på sängen

Söndagsstart.

Det här var fan inte alls vad jag hade tänkt. Jag tänkte i måndags att jag skulle börja jobba igen efter fem veckors ledighet. Det gjorde jag. En och en halv dag. Sen hamnade jag på akuten. Givetvis är jag väldigt tacksam för all god vård jag har fått och får. Grejen är att om jag kommit senare till vården hade kanske hjärtat varit skadat – eller så hade jag fått en stroke. Nu vaknar jag varje morgon – och kan läsa en stund och dricka kaffe på sängen.

Men det klart att om jag finge välja önskar jag att mitt hjärta och min puls lugnade ner sig. Det är inte så roligt att äta en massa starka mediciner. De har nämligen biverkningar. Biverkningarna tycks vara värst på morgonen. Jag får som kramp i magen och måste fort till en toalett. Tur att vi har två som fungerar. Det är också därför jag ska försöka börja jobba i morrn men hemifrån. Ja asså inte för att vi har två toaletter utan för att det blir jobbigt att vara på jobbet med magkrampen.

Själva hjärtat känner jag inte av så mycket mer än att jag blir andfådd och väldigt trött. Jag har börjat slumra på soffan i Salen. Att ligga är bättre än att sitta för min rygg – som ta i trä hittills inte har bråkat. På söndagen låg jag mest på soffan och sov hela dan. Jag har liksom ingen ork. Det enda vettiga jag gjorde var att tömma kattpottorna, ge katterna mat och ta reda på ren och torr tvätt. Allting tar en evighet att göra och ibland måste jag sätta mig ner och vila en stund innan jag fortsätter.

Anna drog till Slottet igår och det gjorde hon rätt i. Men innan hon kom iväg fick hon torka en kattspya. Jag har lite svårt att böja mig ner. Blodtrycket ska hållas väldigt lågt och då blir jag yr. Ramla och slå i huvudet får jag inte göra, då kan jag få stroke. Balansgång…

Det är jobbigt att vara en belastning. Anna får i princip göra nästan allt. Igår lagade hon mat åt oss. Jag åt makaroner och tomatsås. Även om det var gott är aptiten väldigt låg.

Makaroner med tomatsås

Söndagsmiddag.


Kvällen avslutades i soffan där jag sov,
men jag satte mig upp i fåtöljen för kvällskaffet. Gör vågen!

∼ ♦ ∼

Selfie vid jobbdatorn

Vid jobbdatorn.

I morse gick larmet klockan 6.15 – jag skulle ju jobba. Gissa om jag ångrade mig. Jag kallsvettades och kom knappt ur sängen. Fick gå och lägga mig raklång på sängen ett par gånger. Citrus undrade vad 17 jag höll på med och en gång var det nära att hon slank in i sovrummet där hon inte får vara. Det var också väldigt nära att jag svimmade, men det gjorde jag inte. Jag klarade av att duscha. Klockan 7.10 satt jag vid jobbdatorn. Vad jag har mäktat med att göra har inte varit några omfattande saker. Just idag var det många mejl och mötesbokningar att gå igenom och bara ett Zoommöte. Med Stora A hade jag ett avstämningsmöte per mobil.

Jag hoppas verkligen att biverkningarna mattas av, de är ganska besvärliga. En intressant biverkning är smakförändringar. Jag tycker till exempel att äpple smakar punch… Det var en annorlunda upplevelse med Annas nykokta punchäpplemos i filen. Det mest besvärliga är magen som krampar och som gör att jag måste ha nära till en toalett. Jag fryser hela tiden. Och allting tar så lång tid. Det kan ta två timmar att få i sig en skål fil med frukt och bär eller en halvtimme att tömma diskmaskinen på ren disk eftersom jag måste vila emellan. Anna tömde pottorna i morse och fyllde på sand samt slängde sopor. För mig känns detta nästan… övermäktigt… Numera gör jag inte skäl för mitt efternamn. Men… jag lyckades i alla fall öka hastigheten på ett av våra bredband. Det krävdes bara några klick på datorn.

Makaroner och tomatsås med parmesan egen tomat o vatten

Middag igår, idag och i morrn.

Nåt som är bra då? Tja, jag känner inte av så mycket att hjärtat flimrar, jag har inte ont i det, jag kan andas själv och jag kan röra mig i lägenheten för egen maskin. Och så går jag nog ner i vikt, för jag har ingen aptit. Till lunch idag fick jag i alla fall i mig några skedar päronqwarj.

Anna var och handlade efter jobbet. Jag var inte sugen på nånting till middag, men micrade makaronerna och tomatsåsen från igår. Åt väl kanske hälften, så nu finns det middag även till i morrn. Märkligt men det sägs att betablockerare ger viktökning. Jag har förlorat aptiten helt.

Vädret har varit kasst. Det har regnat hela dan, men till kvällen tittade solen fram. Jag ska lägga mig på soffan, det är vad jag orkar.

∼ ♦ ∼

I morrn får Anna en leverans till SlottsträdgårdenDet blir mycket att bära in på ägorna, men jag kan ju tyvärr inte hjälpa till. Jag tycker hon ska be nån som bor ganska nära om hjälp. Fast jag vet hur min sambo är – ”kan själv”.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Söndagen den 27 augusti och måndagen den 28 augusti 2023: Balansgång

  1. uppsalaewa skriver:

    Varför inte sjukskriven? Du borde ta det helt lugnt nu! Önskar dig allt gott. Kram ✊✊

    Gilla

  2. Min tanke var som ovan, du borde få vara sjukskriven tills medicinen satt sig, låter inte bra att du har det så jobbigt att komma igång och fixa dagen OCH äta, du behöver energin.. önskar dig fortsatt krya på ! Kram

    Gilla

  3. Frk Aska skriver:

    Du, jag har läst din blogg till och från i många år… Blev orolig då du plötsligt tog en paus förra veckan. Förstår nu ”pausen”. Jag, min förälder och min förälders förälder har förmaksflimmer… (Vet inte om du har ventrikel- eller förmaksflimmer men det gör inte så stor skillnad för det jag vill säga..). En stor, stor, STOR riskfaktor för oss som flimrar är negativ stress! Dåligt mående och stress är vanliga orsaker för att försämra flimret eller aktivera stora flimmerattacker som kräver inläggning. Ja, alkohol, koffein och hård träning också, men negativ stress är den stora orsaken för många enligt min överläkare.

    Att du ska kämpa såhär med att jobba känns därför inte okej! Det är inte hälsosamt, men det förstår nog Du. Men förstår Din läkare hur dåligt du mår nu?
    Mitt hjärta startades om direkt på hjärtakuten eftersom inga mediciner hjälpte och det var så kritiskt. Efteråt var jag mörbultad, men inte trött och slut. Några veckor senare kom tröttheten eftersom mitt flimmer inte försvinner, och medicinerna stoppar upp allt så effektivt… Det är väl bra, men på andra sätt inte bra, för såhär dålig ”kondis” och såhär trött har jag aldrig varit. Samtidigt, utan medicin skulle jag nog ha fått en stroke i 30-årsåldern.
    Tacksam, men ändå svårt att vara tacksam? Du förstår nog känslan.

    Krya på dig så gott det går, och ryt ifrån till läkaren om den inte förstår att du inte ska/orka jobba just nu! Du är prioritet 1, ingen annan och inget jobb!
    Kramar

    PS. Vill inte skriva dig på näsan med det här, men vi är nog många som bryr sig om dig fast vi inte ens mötts! DS.

    Gilla

    • Tofflan skriver:

      Tack för din långa och fina kommentar, fröken Aska. Jag känner inte att du skriver mig på näsan, du skriver rakt på sak, med ”gedigna” erfarenheter och inget trams.

      Jorå, negativ stress påverkar som tusan. Igår fick jag ett sånt påslag och det blev jobbigt.

      På torsdag ska jag ha ett videomöte med min vc-läkare om biverkningar, men jag väntar på tid hos kardiologen för att diskutera ev. ”omstart” av hjärtat. Min stackars vc-läkare fick en patient på halsen som trodde att hon hade en ytlig propp i benet. Han gjorde ett bra val när han ”tvingade” mig till ultraljud. Annars hade förmaksflimret, som jag har, kanske aldrig upptäckts…

      Var rädd om dig och vet att jag tar till mig dina ord, även om jag inte har nån aning om vem du är. Tack för att du tog dig tid att skriva!

      Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.