Grejen med ordföljd: Allt du någonsin velat veta om satsdelar


Ett inlägg om den tredje delen i en serie för språknördar.Sara Lövestams bok Grejen med ordföljdTill årets födelsedag fick jag tre böcker av Anna
av samma författare, Sara Lövestam. Sara Lövestam är precis som jag en text- och språknörd. Hennes böcker i ämnet hade stått ganska länge på min inköpslista när jag fick den trio jag saknade. Nu har jag läst den andra boken av dem jag fick, Grejen med ordföljd: Allt du någonsin velat veta om satsdelar.

I denna den tredje boken i serien får läsaren veta vad likheten mellan ett subjekt och en sockerkaka är, liksom satsadverbial. Ordföljd är sammanhang och mönster. Jag får chansen att djupdyka ner i arbetet med att foga ihop satsdelar.

Som i de tidigare böckerna i serien är Sara Lövestam klockren. Hon lyckas som alltid göra grammatik till nåt kul. Jag kunde visserligen en hel tack vare magister S – som i övrigt var en riktig hemsking. Sara Lövestam har förmågan att lära ut på ett bra sätt. En märklig avstavning på en sida mot slutet är allt jag har att anmärka på.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Sara Lövestams serie om språk och grammatik:

 1. Grejen med verb
 2. Grejen med substantiv och pronomen 
 3. Grejen med ordföljd (läs inlägget ovan!)
 4. Riddar Kasus hjärta och andra sagor om grammatik
 5. Handbok för språkpoliser

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Grejen med ordföljd: Allt du någonsin velat veta om satsdelar

 1. Pingback: Grejen med ordföljd: Allt du någonsin velat veta om satsdelar - Bloggfeed

 2. Mösstanten skriver:

  De där böckerna vill jag läsa. Men varför gör jag det aldrig då? Har läst Sara Löwestams språkspalt i Svenska Dagbladet med nöje så många gånger.

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.