Sju sorters människor du träffar på en i bokhandel


Ett inlägg om en bok om boktokar.Shaun Bythells bok Sju sorters människor du träffar i en bokhandelTänk att jag fortfarande läser julklappsböcker från förra året!
Det bevisar väl att jag fick väldigt många? Den åttonde julklappsboken från 2022 är Shaun Bythells bok med den annorlunda titeln Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel. Boken hade länge stått på min inköpslista när jag fick den i julklapp av Jerry. Tusen tack!

Författaren har ett bokantikvariat i Skottland. Som sådan träffar han givetvis kunder, även om han helst inte skulle vilja det. Därför är han på sätt och vis lyckligt lottad eftersom få personer hittar till hans affär. Han har delat in dem i sju typer. I den här lilla boken får jag som läsare träffa Experten, Den unga familjen, Dagdrivaren och Den inte så tysta genomreseranden, för att nämna några. Typerna har också underkategorier som Tråkmånsen, Sniffaren, Fjärtaren och andra. Alla sorter har latinska namn, vilket ju anspelar på Linnés klassifikationer av vår flora. Som kan utläsas av typernas beteckningar är detta både en rolig och elak kåserande bok om böcker och människor som köper böcker. Boken anges också vara en sorts guide till alla typer du kan träffa på i din lokala bokhandel. Som bonuskapitel följer beskrivningar ytterligare två typer: personal och idealkunder.

Det lilla omfånget till trots (126 sidor) rymmer den här boken en hel del. Det är träffande och roligt, men också en del raljerande. Samtidigt anar jag som läsare att den här bokhandelsägaren som har skrivit boken verkligen älskar böcker – och avskyr att skiljas ifrån dem. Meningarna är ganska långa och boken är skriven ganska omständligt, men det passar den kåserande stilen. Jag älskar beskrivningarna av typerna som gör ljud, typ snörvlar, visslar eller fjärtar, samt lycrapersonerna. När jag läser om dem skrattar jag högt.

Toffelomdömet blir det högsta. 

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

Vill du läsa mer av Shaun Bythell? Kolla in

∼ ♦ ∼


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sju sorters människor du träffar på en i bokhandel

  1. Mösstanten skriver:

    Måste kolla om jag har den i läslistan. Om inte ska den in där.

    Gillad av 1 person

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.