Det låsta rummet


Ett inlägg om den fjortonde boken om Ruth Galloway.Elly Griffiths bok Det låsta rummetI julklapp 2022 fick jag ett generöst presentkort hos AdlibrisRedan på juldagen satte jag sprätt på det och nätshoppade tre böcker. En av böckerna var Elly Griffiths kriminalroman Det låsta rummet, den senaste i serien om rättsarkeologen Ruth Galloway.

Coronapandemin har stängt ner Storbritannien. Ruth och dottern Kate isolerar sig och deras enda sällskap är nya grannen Zoe. Trots lockdown slår viruset klorna i en av deras närmaste vänner. Men kriminalinspektören Harry Nelson, för övrigt Kates pappa, behöver Ruths hjälp. Han utreder ett gäng märkliga självmord som har kopplingar till en arkeologisk fyndplats. Utöver det inser Nelson att Ruths nya granne är misstänkt lik en kvinna som stod åtalad för mord några år tidigare. Fast den kvinnan hette Dawn. Så försvinner Zoe och inte bara ett utan två fotografier gör Ruth fundersam. När Nelson närmar sig lösningen försvinner emellertid även Ruth och Kate spårlöst. Boken sägs vara den sista i serien, men den slutar med en riktig cliffhanger…

Den här boken börjar enligt min mening lite trevande och ganska deprimerande. Ett tag undrar jag om det nånsin ska bli nån spännande kriminalroman. Men det blir det! Oj, så spännande det blir, i alla fall under den andra halvan av boken. Rörande och känslomässiga är också skildringarna av de covidsjuka och om Ruths familj. Sen kan jag som läsare bli galen på att Ruth och Nelson inte bestämmer sig för hur de ska göra.

Elly Griffiths är min brittiska favoritförfattare. Hennes karaktärer är mänskliga och realistiska. Ruth har en underbar ironisk humor, men också en allvarlig sida. Jag hoppas verkligen att det här inte är den sista boken om henne, även om ryktet säger det…

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Ruth Galloway-serien:

 1. Flickan under jorden
 2. Janusstenen
 3. Huset vid havets slut
 4. Känslan av död
 5. En orolig grav
 6. De utstötta
 7. De öde fälten
 8. En kvinna i blått
 9. Dolt i mörker
 10. Den mörka ängeln
 11. En cirkel av sten
 12. Irrbloss
 13. Nattfalkarna
 14. Det låsta rummet (läs inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.