Lykttändaren


Ett inlägg om den andra delen i serien om historiska Stockholmsmord.Pontus Ljunghills bok LykttändarenHistoriska kriminalromaner och deckare kan roa mig mycket.
För några år sen upptäckte jag Pontus Ljunghills första del i serien Historiska Stockholms-mord. Den boken kom ut redan 2011, men jag läste den inte förrän 2019. Nu har jag lånat och läst den andra delen, Lykttändaren.

Berättelsen utspelar sig i Stockholm för snart 100 år sen, sommaren 1923. Det är alltså fem år tidigare än i den första delen i serien om polisen John Stierna och hans kollega Verner Lydman. Boken inleds med att den unga Julia Ekengren hittas mördad i sitt hem. Stierna och Lydman försöker komma på vad som har hänt för att de ska få en tydligare bild av såväl offer som gärningsman. Men kvinnan var väldigt ensam och hade växt upp på barnhem och i fosterhem. Finns lösningen i hennes förflutna?

Den här boken är spännande på ett dubbelt vis: dels genom att den handlar om ett mord, dels för att den beskriver Stockholm 1923. Jag tyckte att den första boken i serien påminde om Per Anders Fogelströms Stad-serie och det gör även denna den andra delen. Det är intressant att läsa om Stockholm för 100 år sen och om hur människor levde då, men också om hur synen på människor och olika samhällsklasser var då. Att jämföra historisk tid med nutid kan vara… överraskande.

Boken är välskriven. Det är en duktig skribent och författare bakom serien. Jag är en av dem som önskar en fortsättning. Det här är bra.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Historiska Stockholmsmord-serien:

  1. En osynlig
  2. Lykttändaren (läs inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.