Lättklätt i tryckkammaren


Ett inlägg om en skånsk feelgoodroman.Karin Brunk Holmqvists bok Lättklätt i tryckkammarenIbland inser jag att det är ganska sjukt att jag läser så många kriminalromaner. Ofta är det tunga böcker. Då får jag sticka emellan med nåt lättsammare. Vanligen faller valet på Karin Brunk Holmqvists böcker om lite underliga pensionärer på Österlen. Jag har nog läst de flesta av hennes böcker, som alla är fristående och inte hänger ihop i nån serie. I början av december förra året köpte jag Lättklätt i tryckkammaren i pocket. Nog hade jag en eller annan tanke på att jag kanske behövde livas upp på sommaren, för jag har inte läst boken förrän nu. 

I den här boken flyttar Agnes och Adolf till ett litet hus på Österlen. De har haft gård, men mellanlandat i en lägenhet där de aldrig har trivts. Vid nya huset blir de genast kompisar med grannarna Rut och Herman. En annan granne, Lutz, tysken, är en udda fågel som håller på med ett hemligt projekt.

Det här är verkligen lättsamt och roligt, men inte enbart. Det finns ett par sorgliga historier och naturligtvis är det dem som suger sig fast. Dels är det relationsproblem i form av Kirstens ostimulerande liv med den obildade och själviske Ole och de fyra sönerna, dels är det karaktären Lutz. Tysken är precis som jag ensam i världen utan föräldrar, syskon eller barn. Den enda som var snäll mot honom i barndomen var hans mormor.

Det är i karaktärsbeskrivningarna och de dråpliga situationerna som författaren får in riktiga fullträffar. Jag ser människorna framför mig. De snuskiga och ganska plumpa vitsarna blir till och med roliga när Karin Brunk Holmqvist väver in dem i berättelsen. Några små korrekturfel hittar jag, men inte överdrivet många som de senaste gångerna. Det här är en riktig feelgood, full av humor, en del kärlek och ett gott slut.

Toffelomdömet blir högt. Författaren når inte helt upp till högsta omdöme som hon fick för mina favoriter Potensgivarna och Rapsbaggarna.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.