Ett litet korn av sanning


Ett inlägg om den andra delen i Teklaserien.Christian Unges bok Ett litet korn av sanningEn gång när Fästmön besökte bokhandeln 
följde en bonusbok med hem. Det var den första delen i Christian Unges Teklaserie, Går genom vatten, går genom eld. I år köpte jag uppföljaren till Anna i födelsedagspresent i april. (Passande nog är för övrigt även författaren aprilbarn.) När hon hade slagit ihop pärmarna roffade jag åt mig Ett litet korn av sanning.

I Teklaserien är akutläkaren Tekla Berg, 36 år, centralfigur. När boken börjar har just två män inkommit till Nobelsjukhusets akutmottagning från en bilolycka. Samtidigt drar en kvinna och en liten pojke runt i sjukhuskorridorerna. Kvinnan uppträder märkligt. I slutet av bokens första del blir det extremt tydligt att kvinnan hör ihop med åtminstone en av de skadade männen. Samtidigt planeras en stor levertransplantationsenhet på sjukhuset och stjärnkirurgen Klas Nyström har rekryterats. Dessvärre gör han allt för att motarbeta Tekla. Och vad är det för fel med sjukhusdirektören Monica Carlsson? (Jag listar ut det ganska snart.)

Bokens första del skildrar mest patientarbetet på ett sjukhus akutmottagning, men också sjukhusorganisation. Det är intressant. För mig blir det givetvis snäppet mer spännande när det sker ett mord. Tekla kan inte heller denna gång låta bli att lägga sig i fallet, som också handlar om att identifiera de inblandade.

Jag tycker att författaren lyckas storartat i sin beskrivning av Tekla, trots att hon är kvinna och han är man. Miljöskildringarna av sjukhuset känns realistiska och trovärdiga, liksom Teklas arbete. Ibland blir det aningen för många sjukvårdstermer/medicinska termer för mig, dock, och jag känner att jag behöver googla på vad saker och ting betyder för att få ett sammanhang. Det stör aningen i mitt läsflyt. Slutet är riktigt rafflande och värt att vänta på, men kanske hade de första delarna i boken kunnat var lite kortare.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

Böckerna i Teklaserien (länk till mitt inlägg):

  1. Går genom vatten, går genom eld
  2. Ett litet korn av sanning (läs texten ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.