Det sista livet


Ett inlägg om min näst sista julklappsbok från förra året.Mohlin och Nyströms bok Det sista livetAv de tre pocketböcker jag fick av vännen FEM i julklapp förra året 
har jag nu avverkat två. Båda har varit såväl överraskande som bra. Petrarna Mohlins och Nyströms bok Det sista livet vann dessutom Crimetime Award 2020 för Årets deckardebut. Boken inleder serien om före detta FBI-agenten John Adderley. Tack till vännen FEM för ytterligare ett lyckat val!

År 2009 försvinner dottern till VD:n och tillika arvtagaren till ett stort familjeföretag i Karlstad spårlöst. Misstänkt för ett brott (mord? kidnappning?) blev då Billy Nerman. Tio år har gått utan att vare sig den försvunna Emelie har hittats eller Billy har dömts. FBI-agenten John Adderley har jobbat i Baltimore som infiltratör. Nu behöver han en ny identitet och kräver att bli placerad i Karlstad. Han får ett nytt namn och ett nytt jobb i en cold case-grupp som jobbar med fallet Emelie. Det är bara ett problem: John, numera Fredrik Adamsson, är bror till Billy. John är född i Karlstad, men uppvuxen i USA.

Berättelsen växlar till att börja med mellan dåtid, 2009, och nutid, 2019. Inledningsvis får läsaren följa hur John just precis klarat sig från att bli avslöjad, men ligger på sjukhus skjuten. Det är ju i sig inget originellt grepp numera att växla dåtid och nutid i en deckare. Ärligt talat börjar det bli lite uttjatat. Men de tre sista delarna i boken utspelar sig i nutid. Berättelsen går snabbt framåt, nåt jag inser när jag har läst halva boken och inte tycker att jag har haft så mycket tid och ro för läsning.

Den här kriminalromanen är både spännande och lite rolig. Till exempel uppstår vissa kulturulla krockar, krockar som John löser på sitt speciella sätt. Ibland kan jag ana att det är två författare som har skrivit boken, men jag kan aldrig ana slutet och mördarens identitet. Då är det bra, riktigt bra, i mina ögon.

Jag vill helt klart läsa mer om John Adderley. Men testa gärna nåt annat än växlingar mellan då och nu! I just den här boken håller nuet så bra. Fortsätt på den linjen. För en fortsättning lär det ju bli, med den cliffhangern som boken slutar med.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det sista livet

  1. Jag har inte haft något intresse av att läsa den här men ditt inlägg gjorde mig faktiskt nyfiken!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.