Bergens stjärnor


Ett inlägg om en berättelse om ridande bibliotekarier.Jojo Moyes bok Bergens stjärnorSen många år är Jojo Moyes romaner böcker
jag gärna läser när jag inte läser kriminalromaner. Ibland utspelar sig hennes böcker i dåtid och dessa böcker tycker jag bäst om. Det gör även Bergens stjärnor, den senaste av hennes böcker. Boken gavs ut 2019, men händelserna utspelar sig på 1930-talet.

I Kentucky hamnar den engelska Alice i samband med att hon gifter sig med en stilig amerikan, Bennett. Men besvikelsen är stor. Alice hamnar i en byhåla där alla har koll på alla. Dessutom tvingas hon leva med sin svärfar i samma hus. Räddningen blir uppdraget som ridande bibliotekarie, ett folkbildningsinitiativ från självaste presidentfrun. Alice får plötsligt nåt vettigt att göra. Men givetvis är inget enkelt för kvinnor i 1930-talets Amerika. Alice och hennes kollegor drabbas både av kärlek och sorger, till och med mordanklagelser.

Till skillnad från kriminalromanernas korta meningar och kapitel svävar Jojo Moyes här ut i såväl miljöskildringar som karaktärsdito. Den amerikanska naturen blir levande för mig, liksom de personer som hon skriver om. Betänk då att författaren har en bakgrund som journalist och borde inte skriva så… svulstigt som hon gör. Men i det här sammanhanget, där känslor och kärlek och kvinnohistoria skildras, är det helt rätt. Att boken är baserad på verkliga händelser gör berättelsen ännu mer intressant.

Det här är en riktigt bra bok. Den innehåller ett lagom mått relationsteman och ett lika lagom mått spänning.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.