Fredag kväll den 18 december och lördagen den 19 december 2020: Julerierna har börjat på rikt


 Kära dagbok…

Precis när jag skulle stänga ner datorn igår fick jag ett mejl från Omnible. Åter igen har jag vunnit en bok där. Denna gång en pocketbok, Bakvatten, och en ny författarbekantskap, Maria Broberg. Så välkommet och spännande, en riktig för-julklapp. Stort TACK!

Maria Brobergs bok Bakvatten

Gårdagens vinst.


Men en kan inte leva på litteratur allena.
Vi hade anförskaffat var sin helgkasse från Korgtassen. Ett par avstod sina påsar på grund av sjukdom. Synd om dem, men tur för oss, som inte hade haft nån framförhållning alls. Denna gång var det jultema. Gymnasisten fick de köttvaror som jag inte åt plus varmrökt lax och hemkokt potatis. Jag tog ett par ”knappar” till sillen och sprättade en julöl. Underbart gott! Men allra godast var förstås kycklingköttbullarna som Fästmön hade stekt på dan. Och det brasilianska godiset, Brigadeiros, som hon hade gjort.

∼ ♦ ∼

Idag var somliga uppe med tuppen, medan andra sov halva förmiddagen. Och när jag väl vaknade blev det som vanligt läsning och kaffe på sängen. Boken om de ridande bibliotekarierna börjar närma sig sitt slut. Under tiden kokade Anna knäck. Sååå gott! Ja för vi var ju tvungna att testa – kvalitetsäkring! – var sin bit. Hon hade gjort den mjuk och i större formar, väldigt passande för den godissugne som är lite rädd om tänderna.


Sen gav vi oss iväg för att handla. 
Jag vet att en inte ska gå två samtidigt, men vi behövde hjälpas åt att få hem det vi skulle. Dramaten formerly known as Roland rattade jag. Nu har vi handlat det mesta i julmatsväg, faktiskt, till en nätt summa av i runda slängar 3 500 spänn hittills. Då är mina julöl, snapsen och bubblet till nyår inräknat. Inte är det billigt att äta och dricka, men det är ju så förbaskat gott!

Hemma igen fortsatte Anna att stå vid spisen, nu för att laga till revbenen. Jag gick upp på vinden och hämtade ner två lådor och den skitstora tomten, för idag skulle det julmöblas. Två ivriga hjälpredor hade jag i Lucifer och Citrus. Fast det var inte deras fel att en av de sköra figurerna gick sönder. Jag tappade den helt enkelt på en blomkruka. Tack och lov hade vi superlim hemma och armen på tomten kunde limmas fast. Även Anna lyckades ha sönder en skör sak, en ängel, så superlimmet kom till användning en gång till.

Efter fikarasten fortsatte vi. Jag dammade lite, la på en och annan julduk och satte fram krubban med de sex vise männen medan Anna grejsade med revbensspjällen. Sen hjälptes vi åt att julmöbla resten. I år fick morfars röda kälke stå på ett annat ställe i hallen – med de läskiga tomtarna bakom. Redo för en kälktur om bara snön kom.

∼ ♦ ∼

Anna lagade sin goda kyckling med soltorkade tomater och pasta till oss. Det slank ner finfint. Jag öppnade lucka 19 i chokladkalendern och hittade en Lindorkula. Och nu är det dags för kvällskaffe och att slappa ända till i morgon när eventuellt Uppsalas finaste gran ska införskaffas.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Mat, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fredag kväll den 18 december och lördagen den 19 december 2020: Julerierna har börjat på rikt

  1. Hoppas att din helg varit fin. Kram!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.