Lördag kväll den 28 november och första advent 2020: Livet är en picknick, eller?


 Kära dagbok…

Lördagskvällen blev inte som jag hade tänkt mig eller hoppats på. Varje gång jag tänker och hoppas och det slår slint, dör nånting inuti. En liten bit. Snart är jag alldeles tom. Det ska bli skönt, för då känner jag inte det som gör ont. 

Kyckling och potatissallad

Picknickmat på lördagskvällen.

Mina sjuka vänner mår så där. En av dem kan äta lite grann och vara uppe en stund om h*n tar alvedon, den andra ligger mest. Stackars människor! Jag önskar att jag hade ett trollspö! Jag messade även mammakusinen B, men jag fick inget svar förrän idag. Det var ett långt svar och jag blev glad även om allt inte var glatt i svaret. Hennes äldsta barn fyller 60 på tisdag… Hur kan det komma sig, vi sysslingar är ju evigt unga..?

Mina sambor åt tacos och jag, som avskyr lukten av tacokrydda, tyckte att det luktade tjälknöl (!) i hela lägenheten. Konstigt. Själv åt jag picknickmat, kyckling och potatissallad. När jag hade hämtat Fästmön från jobbet åkte vi till ICA Heidan för att handla. Där hade de kycklingen till 30 procents rabatt, men det var annat de inte hade så vi fick åka till Korgtassen. Jag satt kvar i bilen medan Anna var inne och handlade. Gymnasisten, som verkar älska att handla, frågade oss om vi hade haft roligt när vi kom hem. Jag svarade nej.

Mini och Lucifer på samma fåtölj

De här två, Mini och Lucifer, hjälpte inte heller till.


Resten av kvällen lagade Anna mat åt sig och Gymnasisten.
Jag hjälpte inte till med matlagningen, men dukade lite i alla fall. Vi åt röjde, läste och slöglodde på TV i konkurrens med en högt spelande tonåring. Det går livat till inne i Pojkrummet ibland och jag bävar för den dagen en granne plingar på för att klaga. Men jag är lättad och glad att han inte springer ute om nätterna utan är hemma.

Sen var min andra lediga dag den här veckan slut.

∼ ♦ ∼

Finns det hjärterum och kaffe på sängen

Detta är nog den bästa boken i Kouplan-serien.

Det blev tidig sänggång igår. Jag var mycket trött efter den dåliga natten innan när jag vaknade en gång i timmen. Och även om jag i natt drömde konstiga drömmar – jag både återsåg en före detta kollega och grät en hel dröm – sov jag länge. Jag var upp en sväng på toa, men jag vaknade inte till första advent på riktigt förrän klockan var nästan nio. Så jag gissar att jag behövde sova.

Jag fördelade medicin och tömde kattpottorna medan jag bryggde kaffe. Och som vanligt tog jag med mig kaffet in till sovrummet. Jag trodde inte jag skulle läsa boken jag har på gång just nu så snabbt, men den är nog den bästa boken, denna fjärde del i Kouplan-serien. Jag läste en timme innan jag klev upp och tog reda på tvätt och disk från igår.

Första adventsljuset tänt i Annas adventsljusstake

Första adventsljuset tänt i Annas röda adventsljusstake.

Det blev sen frukost idag. Det brukar dröja innan jag blir hungrig när jag är ledig. Sen fanns det inte mycket ost att frukostera på och marmeladen tog slut. Tur att jag köpte Bregott i fredags och att det finns en halv limpa rostbröd i frysen. Och så hade Anna kokat ett ägg till mig. Jag tände första ljuset i Annas adventsljusstake, den röda, som står på köksbordet. Sen har vi min hästastake i vardagsrummet och mormor och morfars kopparljusstake i Djungelrummet. Många saker, ja, men ingen levande familj för min del. Men jag läste sms-svaret från mammakusinen B flera gånger och skrev ett långt svar. Då kände jag mig mindre ensam i världen.

Men jag har ju även fått del i familjen Katt. Lucifer ville gärna ligga i min skrivbordsstol när jag satt och skrev igår och idag, men jag la leopardfilten på en av Annas köksstolar och ställde vid skrivbordet. Då låg han där och myste, gullkissen.

Lucifer på leopardfilten på en köksstol vid mitt skrivbord

Gullkissen Lucifer myser på en egen stol vid skrivbordet.

Ibland händer det att jag blir rätt less på vissa återkommande företeelser. Eftersom jag inte kan göra nåt åt dem – om jag skulle påtala dem för Bu eller skulle det inte förändra nåt mer än skapa dålig stämning oss emellan – beslutade jag mig för att rensa skallen i friska luften. När jag gav mig ut började det nästan att skymma. Jag träffade en bekant som jag stannade och växlade några ord med innan jag travade vidare bland till exempel Gunnar Leches fantastiska hus. Jag gillar hans arkitektur och jag gillar husens färger – starkt grön, starkt röd, starkt sandbrun och till och med starkt blå. Vaksalaskolan, byggd 1925-27, är en av dessa fantastiska hus. Den står i bjärt kontrast mot moderna UKK vid samma torg (Vaksala torg), även om jag tycker att vårt konsert- och kongresshus också är ganska vackert, trots allt. Jag passerade även en otänd fejkjulgran med röda och vita bollar. Den kanske är vacker – när den lyser.

Hemkommen var jag genomfrusen – och väldigt tacksam att jag hade laddat kaffe. Det blev en adventsfika på distans. Gymnasisten tilldelades en Rudolf, en sorts punschrulle med pepparkakssmak från Butiken på hörnet. Den sparades till senare. Själv tog jag fyra tuggor till kaffet – och det räckte. Mycket god, men också mycket söt. Hästastaken tändes förstås också. Och nu kan ju den som har snuskig fantasi få sitt lystmäte tillgodosett vid betraktandet av dessa två bilder nedan. Men det är en stor punschrulle respektive en adventsljusstake med hästhuvuden, ingenting annat.

Katterna fick förstås också nåt litet att tugga på. Mini fick tonfisk och det gillade hon, men Citrus hade inte mycket till övers för anka. Lucifer låg på soffan och sov i sin speciella stil. Fast bara till dess han hörde att det slevades upp anka i skålarna. Då vaknade han till.

 ∼ ♦ ∼

Kvällsmörkret har sänkt sig över Main Street och det snöar. Senaste rapporten från de sjuka vännerna nu i kväll var något positivare än igår. Jag hoppas verkligen att det håller i sig. Gymnasisten och jag har ätit söndagsmiddag och nu tar han en kvällspromenad för att köpa dricka. Själv ska jag läsa ut boken!

Kycklingkorv pommes frites räksallad bostongurka

Kycklingkorv, pommes frites, räksallad och bostongurka – söndagsmiddag à la Tofflan.

∼ ♦ ∼

I morrn drar en ny arbetsvecka igång. Ja ifall du undrar, kära dagbok, så har jag jobbångest. Måndagen börjar med möten. På tisdag ska jag delta i andra delen av det där programmet där vi ska bli bättre medarbetare, en sorts workshop på distans. Hela dan i Zoommöte, alltså. Det ser jag inte fram emot ett dugg.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, Jobb, Mat, Personligt, Trams, TV, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Lördag kväll den 28 november och första advent 2020: Livet är en picknick, eller?

  1. Louise Baumgärtner skriver:

    KRAM❤️❤️Själv har jag blivit JÄTTE-förkyld, och kan inte jobba imorgon, vilket både jag (och min chef) hade velat..Ta hand om dig🤗

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.