Byblos – färgstark och rik upplevelse


Ett inlägg om när vi provar det libanesiska köket.


 

Färsk frukt

Ägaren, en gammal bekant, bjöd på färsk frukt till dessert.

Tänk så många spännande upplevelser det finns bara runt hörnet, nästan! I vanliga fall blir en nog lite hemmablind, men i coronatider upptäcker en ett och annat. Härom kvällen såg vi en libanesisk restaurang, Byblos. Torsdagskvällen blev en perfekt kväll för att prova det libanesiska köket. Samtidigt återsåg vi både en och två gamla bekanta. Vi fick en måltid som var… både färgstark och rik på alla sätt och vis.

Lite sugna var vi att testa avsmakningsmeny, men eftersom vi äter lite olika saker bestämde vi oss för olika röror till förrätt och kyckling till huvudrätt. Till förrätten beställde vi var sin ljus öl, till huvudrätten ett italienskt vin. Vi hade knappt satt oss när en skål oliver ställdes fram på bordet. Strax därpå kom öl och våra röror in. Jag hade valt baba ghanoush och Fästmön Mhammara. Baba ghanoush har vi faktiskt gjort en gång tillsammans hemma. Det är en aubergineröra med vitlök. Mhammara är en paprikaröra med valnötter och granatäpplesirap. Till rörorna fick vi bröd. Och sallad… Så färgstarkt alltihop och så smakrikt!

Sen kom huvudrätten in, lite för snabbt, faktiskt. Vi hade inte hunnit sätta i oss förrätten. Men det var nog det enda jag inte var riktigt nöjd med. Huvudrätten, Shish Taouk, var en marinerad och grillad kyckling. Till den serverades bland annat varma små kvisttomater, svamp, en härlig vitlöksröra och pommes. Det gick att få vete i stället för pommes.

Shish Taouk

Shish Taouk, det vill säga marinerad och grillad kyckling med tillbehör.


Vi hade bara tänkt ta lite kaffe på maten – 
och ägaren bjöd på libanesiskt kardemummakaffe. Sen ville han dessutom bjuda på dessert i form av färsk frukt – se översta bilden i inlägget. Vi kunde liksom inte säga nej. Men asså magarna var fyrkantiga…

Här är några fler matbilder:


Pluspoäng får restaurangen för de roliga fez-lampskärmarna
och de fina produkterna på toaletten (inklusive tamponger för den som behöver!).

En mycket färgstark, smakrik och framför allt riklig libanesisk måltid får högsta Toffelomdöme.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


När vi kom hem kände vi oss nog lite grann som Lucifer och Mini,
som bara la sig i var sin hög på mattan i Bokrummet.

Lucifer och Mini på mattan i Bokrummet

Utslagna katter, Lucifer och Mini.

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.