Julafton 2019: Kontemplation, för mycket mat och tomtar på golvet


 Kära dagbok…

Selfie julafton

Jag var ensam med Marianne och Kalle – men ändå inte.

Julafton har passerat och jag har inte bara överlevt utan haft det bra. Visst var det inte jättekul att titta på Kalle Anka och hans vänner ensam, men jag var inte ensam, faktiskt. Familjen Katt var hemma och på TV:n var Marianne Mörck julvärdinna med bravur. Hon sa många kloka och värmande ord – samtidigt som hon var väldigt rolig med sitt fjärrkontrollstyrda ljus. Högsta Toffelomdöme där!

Jag avnjöt uppvärmt kaffe, fådda pepparkakor och diverse julgodis i fåtöljen medan jag glodde på Marianne och Kalle med flera. Och så monterade jag ihop änglaspelet. För det är tradition i min familj att det ska stå vid julmaten och plinga mens en plockar till sig.

Mysstund ensam på julafton

Mysstund i fåtöljen på julafton.


När Anna kom hem började vi värma maten, duka och plocka fram. 
Jag plockade fram julklapparna. Det var svårt att tro att vi bara var tre som skulle dela på alla dessa:

Julklappar för tre personer

Julklappar för tre personer…


Biografmaskinisten plingade på vid 18-tiden. 
Vi var tre vid bordet – plus katterna som hovrade, förstås. Också förstås åt jag för mycket, men fotade bara första portionen. Bäst på julbordet av maten? Annas kycklingköttbullar! Sen är jag ju en sillälskare också.

Första portionen julmat

Första portionen julmat…


Den yngste av oss tre erbjöd sig att vara tomte
och satt på parkettgolvet och delade ut klappar. Jag fick så många både roliga och fina julklappar. Tyvärr hade Bokus inte hållit leveranstiden, så tre av böckerna som Anna gav mig hade inte skickats förrän den 23 december. Men… den som väntar på nåt gott… Jag fick också böcker av vännen FEM, bland annat en ny författarbekantskap och sista delen i Per Anders Fogelströms Kamrat-serie, den serien som jag lånade av en kollega en sommar för ett par år sen – men där kollegan inte hittade sista delen. Av Annas snälla mamma och hennes L fick jag choklad och Jussi Adler Olsens senaste bok.

Anna gav mig också fin duschgel och lotion från The White Company och en flaska Frangelico, bröstvårtor av mint, en svart tvål med mera. Roligaste julklapparna – och mest användbara, helt klart – var ping-klockan för gin och en flaska gin som Annas äldsta dotter och Boy Wonder gav mig.

∼ ♦ ∼

Vi avslutade julaftons kväll med att glo på en brittisk deckare på tv. Idag tog vi en rejäl sovmorgon. Jag läste ut en svinbra bok och bytte till den första julklappsboken. Nu väntar jag på Anna som har varit och hämtat sin handväska och köpt med sig lite gott hem. Det gäller att inte magra av under juldagarna…

Böckerna Svinen och Besittarna

Bokbyte från en svinbra bok till den första julklappsboken.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Mat, Personligt, TV, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Julafton 2019: Kontemplation, för mycket mat och tomtar på golvet

  1. Åh, vad bra att du haft det bra!! Hoppas du har fortsatt fina juldagar.

    Gilla

  2. Vilka fina klappar du fick! 🙂

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.