Två röda viner: Villa Puccini Classico Riserva 2013 och Perricone Guarnaccio 2016


Ett inlägg om ett par röda viner.


 

Villa Puccini Classico Riserva 2013

Överraskande gott.

Vi dricker inte enbart drinkar i det här hemma. Både min sambo och jag tycker om rödvin. Jag har ett fint vinskåp som jag försöker hålla hyfsat fullt med olika röda viner. Ibland händer det att vi smakar ett vin och tar ett glas då och då, ibland delar vi på en flaska till mat eller ost. Och det är inte alltid jag kommer ihåg att skriva om vinerna.

Ett vin som vi tog till ostar och sen har smuttat vidare på är Villa Puccini Classico Riserva 2013. Systembolaget säljer endast en senare årgång, men till samma pris, 145 kronor.

Vinet är klassat som mer än medelfylligt. Systembolaget rekommenderar att det serveras till lamm eller nöt. Jag har tidigare druckit Villa Puccini-viner och funnit dem ganska OK att dricka, men inte just mer. Det här vinet överraskade mig därför.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, hallon, salvia, kakao, kanel och örter. […] Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, kanel, salvia, mörk choklad och tobak.

Doften var packad av mörk choklad och tobak. Detta till trots kändes smaken ganska lätt. En svag antydan till röda bär anade jag i smaken. Till ostar gick vinet utmärkt, men jag tyckte nästan att det var godast att dricka bara sisådär, utan nåt till – eller möjligen en bit choklad. Jag blev överraskad att det var så bra som det var.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

Perricone Guarnaccio 2016

Smakrikt och fylligt, men doftade bränt gummi och läder.

En annan italienare jag trollade fram ur vinskåpet var en flaska Perricone Guarnaccio 2016. Vinet köpte jag i början av april på ett annat Systembolag än det jag vanligen går till för att köpa viner.

Priset var 149 kronor. Liksom ovan nämnda Villa Puccini skulle vinet enligt Systembolagets webbplats vara mer än medelfylligt.

Lamm- eller nötkött passar bäst till, men vi drack vinet igår kväll till kex, fröknäcke och smakrika ostar.

 

 

 

Systembolaget skriver så här om vinets smak och doft:

”Nyanserad, fruktig smak med inslag av fat, körsbär, skogshallon, viol, rökta charkuterier, blåbär, kakao och färska örter. […] Nyanserad, fruktig doft med inslag av fat, körsbär, skogshallon, viol, rökta charkuterier, blåbär och mynta.

Det var lite lustigt, för både sambon och jag tyckte att vinet doftade bränt gummi och läder. Det kanske var de rökta charkuterierna som spökade? Jämfört med Villa Puccinin ovan kändes det här vinet mer fylligt och smakrikt. Det hade en smak som liksom fyllde upp munnen och lämnade nånting kvar.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.