En helt vanlig familj


Ett inlägg om en bok.Mattias Edvarssons bok En helt vanlig familjVarje månad har Akademibokhandeln ett antal böcker till vänpris.
Vänpris får en om en är medlem i Akademibokhandelns Vänner. Jag har flera gånger gjort fynd bland de två pocketromaner som säljs till rabatterat pris. Nu i mars köpte jag Mattias Edvardssons bok En helt vanlig familj. Det är en bok jag har varit nyfiken på länge. Jag har noterat många som mer eller mindre har skrikit att det är en bra bok. När det gäller böcker är tycke och smak olika och det enda jag kan vara säker på för egen del är vad jag själv tycker. Men visst hade jag vissa förväntningar…

Den här boken är en typ av spänningsroman med dragning åt psykologisk thriller. Huvudpersonerna är prästen Adam, hans hustru advokaten Ulrika (snyggt namn!) och dottern Stella. De tre tycks utgöra en helt vanlig familj – tills nånting ofattbart händer: Stella grips och anhålls – hon är anklagad för mord. Föräldrarna slits mellan att vilja hjälpa sin dotter på alla sätt och vis, men kämpar också med tankar kring skuld. Genom de tre huvudpersonerna får läsaren den sanna historien.

Romanen är fylld av symboler – titta bara på huvudpersonernas namn och vad dessa namn står för! (Du behöver bara känna till lite från Bibeln och lite latin.) Det märks tydligt att författaren inte bara är författare utan har en stark dragning åt psykologi. Vad jag förstår är han gymnasielärare och undervisar i det ämnet. Jag kan tycka att det ibland blir lite för mycket av det goda – eller det psykologiserande. Samtidigt är det ju själva vitsen med boken. Ett starkt skäl till att jag läser så många böcker om brott och framför allt mord är att jag vill förstå hur människor kan bli mördare, hur de saknar vissa spärrar som jag själv anser mig ha. På så vis är den här boken nästan som en lärobok.

Boken är spännande, kapitlen är lagom långa och språket varierar i de olika delarna beroende på vem som kommer till tals. Allt är välskrivet och en fröjd att läsa så tillvida att jag snabbt kommer in i ett läsflyt. Detta är helt klart en bladvändare. Jag har läst boken främst till frukost och lunch. Det har varit oerhört svårt att slita sig från läsningen… Tyvärr överraskar slutet mig inte och faktum är att det drar ner omdömet.

Toffelomdömet blir…

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En helt vanlig familj

 1. Läste boken på två dagar, när jag hade semester häromsistens. Spännande, bra driv och gillade de tre olika perspektiven,men påminde om Malin Persson Giolitos ”Störst av allt” som jag också gillade.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja det var nåt bekant med boken… Kanske att den påminde om Störst av allt… Hmmmm…
   Men det gick snabbt att läsa boken och jag gillade de tre olika perspektiven. Synd att jag listade ut slutet i förväg, bara.

   Gilla

 2. Mösstanten skriver:

  Har hört mycket positivt om de boken. Får väl se om jag läser den så småningom.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag försökte som vanligt att undvika att läsa för mycket om vad andra tycker om boken innan. Det som gjorde att jag blev nyfiken på den var baksidestexten – och att en av personerna i familjen hade samma förnamn som jag själv. 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.