Viskande skuggor


Ett inlägg om en bok.Jan-Philipp Sendkers bok Viskande skuggorIbland är det extra spännade att få böcker
som en inte har önskat sig. Det kan vara en författare som en inte har läst tidigare eller bara nån bok som en inte tänkt på att en kanske vill läsa. Till jul varje år brukar jag och vännen FEM skicka var sin bok till andra, en bok för att överraska. I julklapp 2018 fick jag Jan-Philipp Sendkers bok Viskande skuggor av FEM. Det var en bok som inte stod på min inköpslista, men som jag blev glatt överraskad av. Och nu när jag har slagit igen pärmarna har jag läst alla mina fem julklappsböcker. Tack!

Baksidestexten utlovar en bok som både är en thriller och en kärlekshistoria. Dess huvudperson är journalisten Paul Leibovitz som lever på en ö utanför Hongkong. Där sörjer han sin döde son och sitt kraschade äktenskap genom att isolera sig. Så möter han Elisabeth Owens, en amerikanska, som ber honom ta reda på vad som har hänt hennes vuxne son Michael som har förvunnit. Paul vill egentligen inte, men tar ändå kontakt med sin ende (?) vän Zhang, som är polis i Kina. Samtidigt träffar Paul den kinesiska ensamstående mamman Christine. Motvilligt blir han kär i henne och vice versa. Christine tycker inte att han ska engagera sig i fallet Owens. Men både Paul och Zhang har emellertid svårt att låta bli när de inser att en oskyldig man anklagas.

Jag tycker att boken mer är en beskrivning av det kinesiska samhället än thriller och kärlekshistoria. Den är bitvis spännande, för det är ett mysterium Paul och Zhang står inför. Kärlekshistorien löper parallellt genom hela boken. Jag har svårt att koppla ihop de två trådarna trots att Paul är inblandade i båda – det är som om historierna inte riktigt hör ihop. Det blir ibland lite för… utdraget. Kanske hade författaren tjänat på att korta ner de båda huvudhistorierna något.

Författaren är jag bekant med tidigare. Jag har läst såväl Konsten att höra hjärtslag som Hjärtats innersta röst, båda födelsedagspresenter från FEM 2016 respektive 2017. Vad jag förstår är Viskande skuggor den första delen i författarens Kina-serie, egentligen en trilogi.

Toffelomdömet för den första delen i Kina-serien blir högt. Det här är en välskriven bok – som kunde ha varit något kortare.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Viskande skuggor

 1. Mösstanten skriver:

  Här står en bok av Sendker som står på vänt i hyllan: Ensamhetens språk. Det blir den första bok jag läser av honom när jag väl kommer dit.

  Gilla

 2. MarveW skriver:

  Har uppskattat tidigare böcker men inte vågat mig på denna eftersom det är triologi.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag fick ju den här i julklapp och visste inte att den var första delen i en trilogi. Det verkar som om bara den här första delen och andra delen har kommit ut på svenska. Det är inga svårlästa och tunga böcker, så de går ganska snabbt att läsa.

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.