Årskrönika 2018


 Kära dagbok…

Inte tänkte jag skriva nån årskrönika här, men så kände jag att det ändå fanns några saker jag borde försöka komma ihåg. I stället för att blanda mindre bra och bra saker som hände mig under 2018 lyfter jag fram de bra sakerna först och tar några av de sämre sakerna sist.

Och just det, kom ihåg! Det här är saker hände mig eller som påverkade mig mycket i min privata sfär. Vissa händelser är inte med i min årskrönika av olika skäl. Det som skedde i omvärlden blundar jag inte för. Men det är andras historier, inte mina.

Januari

Förberedelser för flytten genomsyrade förstås januari 2018. Den 20 januari kom våra namn upp utanför porten och på ytterdörren. Det var en häftig känsla!

Namn utanför porten

Här finns vi bland våra nya grannar.

Februari

Den 9 februari gjorde vi slutbetalningen av vår lägenhet och fick nycklarna. Fyra dagar senare flyttade jag dit och på självaste Alla Hjärtans Dag kom Anna och hennes flyttlass. Vi var lediga några dagar kring flytten, men sen började jag promenera till och från jobbet – och gör det fortfarande!

Flyttlådor i köket

Fullt med flyttkartonger i köket.

Att flytta ifrån det hem jag hade bott i i 24 år var lätt – jag tyckte inte att jag passade in i området längre. Att flytta ihop med nån efter att ha bott ensam i 15 år har varit lite svårt för mig som var van vid mycket ensamtid.

Några av våra vänner skickade inflyttningsblommor och -presenter. Den 23 februari kom till exempel ett bokpaket till oss från vännen FEM, bland annat.


Mars

Jag träffade köparen av min lägenhet, fick betalt, betalade in preliminär skatt och löste gamla bolån för min del, andra lån för Annas del. Den 20 mars deklarerade med hjälp av vännen Agneta som påhejare i mobilen.


April

Det var påsk i april och vi hade delar av Annas familj här på påskmiddag. Vi fick också besök från England för första gången.

April är också månaden när vi fyller år, så det blev tårtkalas två gånger. Jag fick sju böcker till födelsedagen.

Våren var en intensiv tid på jobbet. Inte minskade intensiteten heller, den ökade. Jag säger alltid att jag föredrar att ha mycket att göra på jobbet än för lite, men våren 2018 var nästan övermäktig. Roliga saker gjorde jag också på jobbet och roligast var förstås kommunikationsövningarna med alla teamen.


Maj

Orange jacka

Orange jacka…

Jag köpte en orange tunn jacka. Den var svindyr och det skapade viss ångest i mig. Men samtidigt behövde jag en vår- och sommarjacka.

Den 5 maj deltog jag i min nya bostadsrättsförenings trädgårdsarbete med efterföljande korvgrillning. Det var trevligt att hälsa på grannarna och umgås lite – alla verkar jättetrevliga.

Den 13 maj besökte jag Bror Hjorths hus för första gången.

Den 20 maj firade vi L som fyllde 75 år  med en smärre present och en fika i Slottsträdgården.

Den 29 maj var det min namnsdag. Den firade jag med att besiktiga bilen – som gick igenom!

Jag återupptog kontakten med K i Brighton, om än väldigt sporadiskt. Jag tänker att jag vill hälsa på nästa gång… Min släkting Tom, som bor i norra London, vill jag också träffa. Vi mejlar varandra ungefär en gång i månaden. Kanske kan tillfälle yppas 2019…


Juni

Vårt land odlingar 2018

Våra odlingar i juni 2018.

Sommaren 2018 skulle bli otroligt varm, nej het. Vi kunde sitta på balkongen, som är inglasad, redan i mars. I juni satt vi där i t-shirtar i början. Sen blev det tropisk hetta, snudd på. Jag promenerade gärna till Svartbäcken för att möta Anna när hon hade kvällsjobbat.

Vi hade sått potatis och olika grönsaker i ett land i Slottsträdgården och det var en del pyssel med detta. Skönt att få vara utomhus!

Trattoria Alessandro fick sitt första besök av oss den 8 juni. Jag trivs verkligen där och går helst dit för att äta om jag själv får välja.

Churchill Arms är en trevlig pub nära vårt hem. Där hamnade vi ofta i somras, med start i juni.

Midsommarafton tillbringade vi på Slottet hos Slottsfrun och Slottsherrn. Och nu är det bestämt att Anna och jag på prov ska sköta om Slottet och Slottsträdgården under en säsong. Vad som sen händer får vi se.


Juli

Den 4 juli hade jag namnsdag. Det firade jag med att gå på lokal tillsammans med mig själv och äta räkmacka.

Jag fick en ensamhelg i början av månaden innan min semester började. Semestern läste jag mig igenom och försökte göra saker på egen hand. Jag reste litterärt.


Augusti

Den 1 augusti fick mitt äldsta bonusbarn sin första egna lägenhet. Sen kom det jobb också. Jag är så glad för detta och framför allt stolt för att han reste sig från det underläge han var i. Det klarar inte vem som helst.

Dagen därpå åkte Anna och jag till Stockholm och Pride. Det var min första semesterresa. Den andra gick den 13 augusti till Motala där jag fick bo ett par dagar och nätter hos vännen Mia och även träffa vännen FEM. Det var en tuff tid för en av vännerna och jag tillbringade mycket tid ensam, gjorde egna små utflykter.

Varamon hjulspår i sanden

Varamon besöktes i augusti.

Den 20 augusti var det dags att börja jobba igen.

Den 24 augusti gick Anna och jag på bio. Vi var ensamma i salongen när vi såg Leva. Älska. Det var häftigt!

Den 27 augusti var det elvaårsdagen av vår första dejt. Vi firade den först några dagar senare genom att köpa ett köksmöblemang i retrostil och äta middag hos Alex.


September

Tisslingarna fyllde tre år den 2 september. Det firade vi med att köpa en svindyr vardagsrumsmatta som de kan kräkas på.  (Ja det har hänt, men vi har fått bort det innan det blivit fläckar.)

Lucifer och Citrus cirka en månad gamla

Så här små var de en gång. På bilden är Lucifer och Citrus ungefär en månad gamla. Nu har de fyllt tre år.

Den 9 september gick vi till val i Sverige. Resultatet blev så tokigt att vi fortfarande inte har nån regering. Och detta borde inte stå under bra saker, men det som var bra var att vi var och röstade tillsammans.

Den 17 september träffade jag min vän och före detta granne Lucille efter jobbet. Det var sååå trevligt!

Den 20 september deltog jag i mitt första mingel på jobbet. Jag brukar inte vara med på den typen av tillställningar, men nu var jag det. Och hade trevligt!


Oktober

Jag var på författarträff i början på månaden och lyssnade på Maria Ernestam och Stina Wollter.

Den 8 oktober besökte jag höstmarknaden på Vaksala torg tillsammans med Anna.

Den 14 oktober tog jag en härlig höstpromenad i Uppsala, Jag fotade en del och gjorde även ett besök på Bergmanutställningen på Upplandsmuseet.

Höst Fyrisån mellan Ågatorna

Fyrisån mitt i stan, mellan Ågatorna.


Den 26 oktober gick Anna och jag på Sarah Klangs konsert
på Katalin.

Den 31 oktober såg vi Halloween på bio. Det var lite läskigt att traska hem i höstmörkret vid midnatt…


November

I år var det dags för Allt ljus på Uppsala igen. Vi var ute och kikade på ljusspelen den 5 november.

Space Cube reflektioner på gata och vägg

Space Cubes reflektioner.


Den 8 november hade vi tioårig förlovningsdag.
Vi firade lite light med goda ostar och vin och en pyjamas. Helgen 24 – 25 november firade vi i Stockholm.

Jag fick en ensamhelg i slutet på månaden när Anna åkte till England igen.


December

Niklas och Fia

”Be the star you are” var temat för julfesten på jobbet. Här ”Nicke” och Fia.

I början av december slog jag på stort och köpte mig ett par varma boots med utfällbara dobbar. Priset: 1 400 spänn… Jag har aldrig köpt så dyra skodon.

Den 14 december deltog jag i julfesten på min avdelning på jobbet.

Fredagen före jul julpyntade Anna och jag vårt gemensamma hem samt köpte en julgran. Gröngölingen släpade vi hem från Vaksala torg. Det blev världens finaste julgran sen när Linn och Boy Wonder hade klätt den!

Julafton firade vi här på Main Street och jag fick vara med på ett hörn i Annas familj.

Allt en önskar får en inte, men vi nätshoppade en tvättmaskin efter jul för pengar vi fått av Annas snälla mamma och hennes L för att vi hjälpte dem under deras sjukdomstid. Det hade vi gjort gratis, ska tilläggas, men de vill ge oss. Jag nätshoppade också fler strumpor och ett nytt mobilfodral.

Och avslutningsvis… jag har läst 96 böcker år 2018. Jag är så tacksam för alla resor jag har fått göra på det viset och alla spännande människor jag har träffat i böckerna!

Sen har vi ätit och druckit gott. Jag har köpt goda, men dyra viner. Det är det jag har unnat oss mest, tror jag.

Bokrummets vänstra sida sett från dörren

Bokrummets vänstra sida från ingången sett.

 

Hälsan

Min kondition har blivit mycket bättre sen jag började promenera till och från jobbet. Men jag har ont i fötterna och är fortfarande överviktig.

Den 27 mars krasade jag en lagning i en tand och i slutet av september åt jag för många karameller på jobbet så en tand måste rotfyllas.

Jag har haft ont i ryggen av och till och även ett gallstensanfall natten mellan annandagen och den 27 december, men värst av allt har nog hjärtklappningen varit.

 

Mindre bra under året

Bilens kontrollampor började lysa i februari och jag åkte på en reparation på flera tusen av bilen. I början av hösten gnällde batteriet och jag fick hjälp av L att byta till ett nytt.

Strax efter flytten i februari fick jag veta att mammakusinen B2 hade gått bort.

I maj blev vår lille (nåja, sex kilo) kattpojke Lucifer sjuk. Han kräktes varje dag. Till sist blev det ett besök på Djursjukhuset, men inget fel hittades. Han fick skonkost i några dagar och var sen på banan igen.

Fem veckors semester lät väldigt härligt när jag ansökte om dem och fick dem beviljade. Men de skapade mest ångest och jag gjorde inte många saker som gav energi.

Alla dessa årsdagar som har med min ursprungsfamilj att göra gör mig fortfarande ledsen. Mammas födelsedag i juli passerades utan att firas. Strax därpå följde pappas dödsdag den 24 juli. Den 13 oktober var det mammas dödsdag och den 19 oktober pappas födelsedag. Jag saknar dem så!

Annas snälla mamma och hennes L blev kvar två extra veckor i Turkiet i början på hösten på grund av sjukdom. Till sist kom de hem, men det tog ett tag innan de tillfrisknade.

I slutet av oktober gick vännen Lena bort. I december kom ett brev från hennes advokat – jag ska få ärva. Böcker…

Rosor med tunga huvuden


Att leva med katter är för det mesta roligt.
Samtidigt får en räkna med att visa saker kraschar, till exempel blomkrukor, en adventsljusstake, en lampkupa och lite annat. Andra saker som kraschat av mänsklig hand eller maskiner är ett par av mina celadontallrikar från Höganäs, glaslocket till min stekpanna, skärmen till min golvlampa med mera. Men det är bara saker. (Att leva med katter innebär också en hel del dammsugning. Det blir aldrig roligt.)

Dammsugning blev det också när vi hade gran. Och extra jobb när granen, klädd från topp till tå, vippade på juldagen.

∼ ♦ ∼

Ett riktigt gott nytt år önskar jag alla som förtjänar det. (Jag kan inte säga mer än så.)


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, Film, Jobb, Personligt, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Årskrönika 2018

 1. Mösstanten skriver:

  Det verkar ha hänt mycket i ditt liv under 2018. Det mesta bra i alla fall. 96 böcker fast du jobbar! Det är inte illa. Jag tror inte att jag kommer upp till den summan under mitt första pensionärsår.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det är nästa bara de bra sakerna som jag tog med i krönikan. De dåliga sakerna bearbetar jag fortfarande.
   Jag läser väldigt mycket och ofta i stället för att resa, träffa människor etc. Det har bara blivit så.

   Gilla

 2. Jostvin Smith skriver:

  47 böcker lyssnade jag på. Flera av dem tips från dig. Fick ett novellryck när jag inte lyckades fastna för nån bok,och att lyssna på såna är mycket bättre än att läsa dem. Aldrig varit intresserad av noveller förr. Jag hoppas att ett bra år ligger framför oss alla. ⛄

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Se där! Roligt om du fick några bra tips. Jag lyssnar aldrig på böcker, för mig är det inte att läsa, för det funkar inte för mig. Noveller har jag svårt för, men jag har väl läst några enstaka novellsamlingar under 2018.
   God fortsättning på det nya året!

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.