Den mörka ängeln


Ett inlägg om en bok.Elly Griffiths bok Den mörka ängelnDet var ett antal sammanträffanden 
som gjorde att jag en gång för många år sen började läsa Elly Griffiths böcker om rättsarkeologen Ruth Galloway. De gemensamma nämnarna var Brighton och Norfolk. Elly Griffiths, som i det civila heter nånting helt annat, bor i Brighton där även jag bodde en kort period i min ungdom. Hennes böcker utspelar sig ofta i Norfolk, där min engelska släkt på farfars sida kommer ifrån.

Elly Griffiths serie om Ruth Galloway omfattar hittills tio böcker – den elfte kommer ut i början av nästa år. Jag har läst varenda bok, varenda rad och varenda ord om Ruth. Nu har jag precis lagt ifrån mig den tionde boken, Den mörka ängeln. (Ytterligare lite märkligt i det sammanhanget är den sjätte boken i Mari Jungstedts serie om poliserna Anders Knutas och Karin Jacobsson har exakt samma titel, men den är förstås inte direktöversatt utan det är originaltiteln. Dessutom kom Mari Jungstedts bok ut för tio år sen.)

I Elly Griffiths senaste bok hamnar Ruth tillsammans med en vän och deras två barn i Italien. Hon har blivit ombedd av en före detta älskare (!) att komma dit för att studera ett benfynd och samtidigt ha lite semester. Läsaren anar dock att det även handlar om att arkeologen Angelo Morelli behöver få sitt projekt finansierat, nåt som ett besök av den kända Ruth Galloway och en TV-inspelning skulle underlätta möjligheterna av. Under ytan anar jag också en familjehemlighet. Ungefär i mitten av boken sker såväl en jordbävning som ett mord där Ruth befinner sig. Polisen Nelson, som även är far till Ruths dotter Kate, lämnar England och sätter sig på första bästa flyg till Italien. Nelson och Ruth har en viss komplicerad historia, nåt som inte förenklas av att Nelson är gift och att hans fru är gravid – kanske med sin älskare…

Det låter som om det här skulle kunna vara en riktigt sliskig kärlekssoppa mitt i beskrivningen av en mordgåta. Men faktum är att Ruth är nåt av en anti-hjältinna: hon är smått överviktig (eller ”kurvig”), hon har svårt med relationer och sitt självförtroende och hon tycker mest att den yrkesmässiga berömmelsen är jobbig och pinsam. För mig känns därför Ruth väldigt realistiskt skildrad och jag gillar hennes kantiga, lite avoga person stenhårt. Själva berättelsen i den här boken blir inte så jättespännande förrän i slutet, men detta är en alldeles utmärkt roman med alla inblandade ingredienser.

Toffelomdömet kan inte bli annat än det högsta. Ruth rules!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.