Ett mörker mitt ibland oss


Ett inlägg om en bok.Mari Jungstedts bok Ett mörker mitt ibland ossJag – och säkert många med mig –
brukar säga att Gotland är Sveriges motsvarighet till Midsomer. Nu är Midsomer fiktivt och Gotland finns på riktigt, fast om där skulle ske lika många mord i verkligheten som det gör litterärt skulle inte en käft bo där. Alla skulle vara antingen mördade eller skitskraja. Mari Jungstedt (Wikipedia behöver uppdateras!!!) är en av författarna som tar livet – litterärt, alltså – av folk på Gotland. Jag gillar hennes böcker, som jag tycker är snabblästa och spännande, och nätshoppade till ett rabatterat pris på Akademibokhandeln hennes senaste om polisen Anders Knutas, Ett mörker mitt ibland oss. Boken fick följa med till Motala och i morse läste jag ut den.

Boken inleds med att en populär krogägare försvinner och hittas mördad efter några dagar. Detta är inte det enda mordet som sker. Vissa delar kring morden är likartade och polisen förstår att de hänger ihop. En seriemördare är lös på Gotland. Motiven till morden visar sig hänga ihop med främlingsfientliga kretsar. Nutida händelser varvas med glimtar från sent 1990-tal, början av 2000-talet och ett barn som far illa. Utöver detta har poliserna Anders Knutas och hans Karin Jacobsson en paus i sitt förhållande. Pausen visar sig inte vara av den ofarliga sorten.

Trots att det handlar om seriemord är det här ganska lättsam läsning, mycket väl passande på sommaren. Jag tycker att vissa händelser, människor och trådar släpps lite för lättvindigt, men, som sagt, det är lättsam läsning, inte djup. Boken är spännande och jag har svårt att lägga den ifrån mig. Därför är jag glad att den är snabbläst också.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ett mörker mitt ibland oss

 1. MarveW skriver:

  Har aldrig lyckats fångas av Ljungstedts böcker. Däremot har jag stor förståelse för att skriva om öar och att skriva om Gotland. Jag är från norra Närke, inte så himla långt från Nora som Maria Lang skrev om. Jag tycker att Midsomer påminner en del om alla mord som hände i Langs Skoga.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   En del av Langs mord skedde i Stockholm också, men jag håller med – Nora är också lite Midsomer. Vi var där för ett par somrar sen och gick Lang-vandring med systersonen (Maria Langs systerson, alltså). Det var jättehäftigt.

   Gillad av 1 person

 2. Pinglan skriver:

  Själv älskar jag böckerna om Anders Knutas och Karin Jacobsson. Mari Jungstedt skriver så att man verkligen fängslas av spänningen, och ofta finns det ett budskap bakom.
  Ser fram mot att få läsa denna senaste bok snart.

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.