I fel sällskap


Ett inlägg om en bok.Viveca Stens bok I fel sällskapJag gillar att läsa böckerna först och se filmer/TV-serier
baserade på böckerna sen. Därför tvekade jag inte en sekund när jag köpte Viveca Stens senaste bok i Morden i Sandhamn-serien, I fel sällskap. Boken kom ut i maj månad, jag köpte den den i maj (den 24 maj). Men till min stora, stora besvikelse hade boken då nyligen visats som TV-serie i två delar på TV4. Nu följde tack och lov inte TV-serien boken helt och hållet, vilket är ett av skälen till att jag vill läsa böckerna först, se film/TV-serier sen. Men jag visste ju hur boken skulle sluta… Nej, händer det här en gång till tänker jag sluta köpa böckerna om Nora Linde. Det här var verkligen inte OK. På bokens prislapp stod det 249 kronor, men jag fick 20 procents rabatt vid köpet i den fysiska bokhandeln. Jag tänker att när jag trots allt betalar så mycket som nästan två hundralappar vill jag inte bli lurad. Lurad är inte det enda jag känner mig, jag känner mig rätt snopen också.

Den här gången är det en annorlunda kriminalroman författaren har skrivit. Här är inte mord i centrum utan kvinnomisshandel. Läsaren får följa Mina som tillsammans med sin späde son Lukas knappt lyckas ta sig levande från Andreis, make och far till barnet. Andreis kommer från Bosnien och hur han har skadats av inbördeskriget där får läsaren veta genom tillbakablickar i tiden. Andreis vill skapa sig ett bra liv i Sverige, men ett bra liv i hans mening innebär inte ett liv utan kriminalitet. Dessutom har Andreis väldigt kort stubin, nåt som inte bara Mina får erfara…

Boken skildrar på ett realistiskt sätt hur det är att leva i ett förhållande där våld har en stor plats. Och på sätt och vis är jag glad för att TV-serien inte följer boken fullt ut. Allting har inte tagits med i filmatiseringen och det som visas på TV stämmer inte helt med det som en kan läsa i böckerna. Jag tycker till exempel att Nora Linde och både hennes kärleksliv och yrkesliv skildras totalt olika. Samma gäller för polisen Thomas Andreasson. Karaktärerna skiljer sig också åt – ganska mycket.

Och ja. Boken är bättre, men jag är som sagt snopen, känner mig lurad och besviken. Därför kan jag inte ge högsta omdöme.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till I fel sällskap

  1. fruhatt skriver:

    Jag är inte odelat förtjust i hennes böcker. Men den här sträckläste jag.
    Riktigt bra !

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.