Judas


Ett inlägg om en bok.Amos Oz bok JudasI julklapp förra året fick jag 
inte mindre än två böcker av Annas snälla mamma och hennes L. Tack! Igår kväll läste jag ut den andra, en pocketutgåva av Amos Oz bok Judas. Jag hade tidigare inte läst nåt av författaren och för mig nya författarbekantskaper är alltid spännande att göra.

Boken utspelar sig under 1950-talet i Jerusalem. Huvudperson är den unge, lätt överviktige och aningen bortklemade bibelforskaren Shmuel. Shmuel älskar att höra sin egen röst, men har svårare att lyssna till andra. Kanske är det därför inte så konstigt att hans flickvän lämnar honom. Efter faderns konkurs får han inte heller nåt bidrag till studierna. Därför avbryter han pluggandet och söker jobb som en sorts personlig assistent hos den gamle sjuklige, men intellektuelle Gershom Wald. I samma hushåll finns den hemlighetsfulla Atalia, som Shmuel dras till. Genom de kringelikrokande vägarna människor emellan och samtalen med Gershom Wald ställs Shmuel inför frågor han måste få svar på. Han återupptar studierna om förhållandet mellan Judas och Jesus.

Det här är en märklig bok. Jag har svårt att komma in i den, nåt som kanske beror på att den inte är särskilt lättläst och jag valde att läsa den under vår hektiska flytt. Shmuel är en underlig personlighetstyp, men frågorna om Judas och Jesus är fortfarande intressanta. Till exempel det faktum att Jesus faktiskt var en jude som blev förrådd av en annan jude.

Kanske läser jag om den här boken när tillvaron är lugnare. Nu blir Toffelomdömet medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.