Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström


Ett inlägg om en bok.


Fatima Bremmers bok Ett jävla solskenVilken jävla bok! Ja nu svär jag igen, fast denna gång i positiv bemärkelse. Julklappen från vännen Jerry, Fatima Bremmers bok Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström läste jag ut i kväll och det var en sån lyckträff! För boken stod inte på min önskelista och då kan det vara svårt att få Tofflan glad och nöjd. Men icke denna gång! Boken om Sveriges första kvinnliga wallraffare och äventyrare Ester Blenda Nordström är en helt fantastiskt spännande bok. Och därmed har jag i princip avslöjat Toffelomdömet redan i ingressen till det här inlägget. Tack för boken, Jerry!

Boken inleds med ett avsked av Ester Blendas livskamrat Carin Waern Frisell. Ester Blenda har gått bort, endast 57 år ung (bara ett år äldre än jag, ungefär…) efter att Carin har vårdat henne sedan Katastrofen. Detta trots att det aldrig är uttalat att de två är ett par – samkönade förhållanden är olagliga vid den här tiden. Och under de föregående åren har både Ester Blenda och Carin varit gifta med män på var sina håll. För Ester Blendas del handlade äktenskapet om att få komma med på en resa till Sibirien… Hela sitt vuxna liv reser hon, Ester Blenda. Först gör hon en klassresa när hon wallraffar som piga. Därefter får jag som läsare följa henne världen över – allt från Lappland till Amerika. Vilken häftig, modig kvinna! Ester Blenda är journalist, men skriver också böcker om sina resor och böcker om Ann-Mari, en ung och upprorisk tjej som i mångt och mycket påminner om Ester Blenda själv.

Samtidigt är denna häftiga, modiga Ester Blenda, som gör uppror mot konvenansen, en sårbar människa. Hon får dåligt samvete gentemot folk hon har skrivit om bland annat En piga bland pigor från 1914. Ester Blenda har nåt skört över sig och kanske är det detta sköra som via ett tilltagande missbruk leder fram till Katastrofen.

Den här boken är så intressant och välskriven att jag förlåter korrekturfelen och ett par störande upprepningar. Det är ett gediget arbete Fatima Bremmer har gjort som har resulterat i den här biografin. Tänk att en sån spännande person var helt okänd för mig innan jag läste boken om henne. Men med bokens rika bildantal tillsammans med berättelsen om Ester Blenda blir hon så levande för mig. Otroligt skickligt utfört arbete, Fatima Bremmer! Och för en gångs skull (nästan…) fick Augustpriset 2017 i kategorin Bästa fackbok en värdig vinnare.

Toffelomdömet slår i taket!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström

 1. MarveW skriver:

  Har sett flera intervjuer med författare och blev så glad när det blev nominerad till Augustpriset. Och ännu gladare när den vann! Jag har vunnit boken, eftersom jag gissare rätt vinnare till priset, så boken väntar på mig här hemma.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag hade aldrig hört talas om Ester Blenda eller författaren innan jag fick boken i julklapp. Augustpriset tycker jag är ett pris för inbördes beundran, men den här författaren var faktiskt värd det, inte förlaget. Kul att du vann boken, du har en upplevelse framför dig!!!

   Gilla

   • MarveW skriver:

    Vad är det för fel på förlaget?
    Augustpriset, tycker jag har varierat lite från år till år. Men jag har börjat fatta att det kan beror på att det är olika jury från år till år.

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Eh? Jag har inte skrivit att det är fel på förlaget!!! Däremot har jag synpunkter på priset. Augustpriset är förlagens pris för inbördes beundran. Jag har fler synpunkter, bl a om prisets marknadsföring.

    Gillad av 1 person

   • MarveW skriver:

    Ber om ursäkt för att jag missuppfattade din kommentar om att förlaget inte är värd priset.

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Förlaget är bra, Forum har alltid gett ut vettiga böcker, tycker jag. Många klassiker, till exempel. 👍🏻

    Gillad av 1 person

 2. uppsalaewa skriver:

  Bra boktips! Nu mot Akademibokhandeln för inköp.

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.