Viskar ditt namn


Ett inlägg om en bok.Kristin Hannahs bok Viskar ditt namnNär min avdelning skulle flytta till Segerstedthuset
innebar det bland annat att vi som jobbade på gamla stället fick ta hem de böcker vi ville ha från de skönlitterära hyllorna i lunchrummet. Jag valde bland annat Kristin Hannahs bok Viskar ditt namn. Kristin Hannah har skrivit en del riktigt bra böcker, så jag var förväntansfull.

Redan i det första kapitlet sker katatrofen i familjen Campbell: mamma Mikaela faller så illa från en häst att hon hamnar i koma. Det blir pappa Liam som plötsligt står där med en tonårig styvdotter, Jacey, och en nioårig son, Bret. Liam är själv doktor och inser att läget är allvarligt. Det finns inte mycket hopp att Mikaela ska vakna. Liam tillbringar mycket tid vid Mikaelas sjuksäng där han pratar i hopp om att hans röst ska väcka henne. Men det är inte förrän han nämner en annan mans namn som hon reagerar. Namnet på Mikaelas förste man, pappan till Jacey och kanske Mikaelas största kärlek i livet. Ska Liam försöka få tag i Julian för att se om han kan väcka Mikaela ur koman? Mikaelas mamma Rosa blir… förskräckt…

Den här boken har ett antal år på nacken – den kom ut på originalspråk år 2000. Det märks mest på att tonårsdottern inte har en egen dator och att ingen av ungarna har nån mobil, på att musik spelas från kassetter och datorspel via små handkonsoler. Annars är berättelsen även gångbar i nutid. För att nån är med om en olycka och hamnar i koma händer ju då och då. Det är sorglig. Det kniper i hjärtat redan i första kapitlet när Mikaela faller. Min egen mammas sjukdom och död ligger uppenbarligen fortfarande för nära.

Ja, jag kanske är extra känslig, för jag fäller en och annan tår när jag läser den här boken. Kvinnan i koma känns realistiskt skildrad och familjen i sönderfall likaså. Att bara föreställa sig att ens mamma kanske aldrig mer vaknar, inte minns nånting om hon skulle vakna eller bara är helt… knäpp när koman släpper…

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Jobb, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.