Inlåsta


Ett inlägg om en bok.Emma Donoghues bok InlåstaI somras köpte jag en pocketbok
på vår årliga utflykt till Emmaus i Gryttby. Jag hade för länge sen läst en bok med lesbiskt tema av Emma Donoghue och gillat hennes sätt att skriva. En guldtia betalade jag för hennes bok Inlåsta i second hand. I kväll läste jag äntligen ut boken. Ärligt talat var jag trots allt inte så jättesugen på att läsa den, men valde den ur TBR-hyllan* för att ha nåt som var lätt att ha i jobbväskan. Boken förvånade mig mycket – på ett positivt sätt. Visserligen fanns här inget HBTQ-tema, men…

Boken är skriven ur femårige Jacks perspektiv. Jack är född och uppvuxen i ett rum om tio kvadratmeter. Här bor han med sin mamma. Historien som rullas upp är att mamma blir kidnappad och inlåst av Svarte Man. Han utnyttjar hennes sexuellt och en av frukterna av detta är Jack. Mamma har stor fantasi och hon och Jack överlever bland annat genom att ha fasta scheman för veckans dagar. Men självklart inser Mamma att Rummet inte räcker till. Hon och Jack gör upp planer för att rymma, planer som hänger på att Jack är modig.

Det här är en bok som är oerhört svårt att släppa när en väl har börjat läsa den. Med all säkerhet är den inspirerad av de verkliga händelserna kring Josef Fritzl och även Natascha Kampusch. Josef Fritzl påminner om Svarte Man. Natascha Kampusch, som kidnappades och hölls fången av Wolfgang Priklopil i åtta å,  för tankarna till Jacks mamma. Boken är gripande, men den är också välskriven och inte på nåt sätt tramsig, sensationslysten eller sentimental. Att författaren dessutom sänkt sig till en femårings nivå i tillvaron – och gjort det så himla bra – ger förstås extrapoäng. Berättelsen om Jack och hans mamma är sorglig och samtidigt väldigt kärleksfull.

Toffelomdömet blir det högsta för boken som har sju år på nacken.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

*TBR-hylla = Hylla med olästa böcker, från engelskans ”To Be Read”

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Inlåsta

  1. MarveW skriver:

    Tack för tips!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.