Låt det som varit vila


Ett inlägg om en bok.


 

Marianne Cedervalls bok Låt det som varit vilaAtt Marianne Cedervall skriver både spännande och roligt vet vi som har läst hennes böcker om Hervor och Mirjam. Efter den serien hoppade jag glatt vidare till böckerna om Anki Karlsson, även dem med Gotland, Sveriges svar på Midsomer (ja, det börjar väl bli liiite tjatigt nu, men…), som miljö. Idag läste jag ut den andra delen i serien, Låt det som varit vila, en julklapp från Fästmön. Tack, älskling!

Nu är det november och det ska bli tryffelfestival i Mullvalds. Anki Karlsson får besök av sina väninnor från fastlandet. Bland annat ska de delta i tryffeljakt med hundar, men också äta och dricka gott och umgås. Ankis ”kompis” Tryggve får också besök av syster och svåger med manlig vän, en person som en av Ankis väninnor blir särskilt förtjust i. Men som sist händer det förstås otäcksheter. Under middagen efter tryffeljakten ramlar en av gästerna ner död. Och det verkar inte vara nån naturlig död, utan förgiftning. Mordoffret var ingen omtyckt person, vilket innebär att flera av gästerna har motiv att mörda. Tryggve, pensionerad polis, och Anki kan förstås inte låta bli att nysta i fallet lite på egen hand.

Efter fjärde kapitlet trodde jag mig kunna gissa såväl mordoffer som mordvapen. Jag hade fel på båda. Och det är det som är en av den här bokens riktiga fördelar: den håller spänningen uppe genom att läsaren i sin tur hålls lite på halster. Läsaren får inte vet allt.

Visserligen inträffar ett mord, men boken faller ändå inom genren feelgooddeckare. Här frossas till exempel i en hel del mat, liksom relationer. Ytterligare en fördel med boken är att det blir lagom frossande Jag gillar när det är lagom och jag gillar när jag får försöka gissa och lista ut – och misslyckas! Däremot gillar jag inte korrekturfel i dyra, inbundna böcker. Jag hittade ett antal i denna.

Detta till trots blir omdömet det högsta. Jag längtar redan till den tredje delen som jag tror kommer ut nästa månad (mars 2017).

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


Så här tyckte jag om första delen i Anki Karlsson-serien:

Av skuggor märkt

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Mat, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Låt det som varit vila

  1. MarveW skriver:

    Den ser jag fram emot.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.