Blaze


Ett inlägg om en bok.


 

Richard Bachmans a k a Stephen Kings bok BlazeI början på sommaren brukar Fästmön och jag göra en utflykt till Emmaus i Gryttby. I juni förra året kom jag därifrån med några böcker. (Ovanligt, va?!) Nu har jag läst ut den sista av dem, boken Blaze som Stephen King skrev under pseudonymen Richard Bachman.

Denna psykologiska thriller handlar, som så många andra av Kings böcker, om en udda person, Blaze. Efter att hans pappa slängt honom nerför trappan tre gånger är han inte riktigt OK i hjärnan. Men han är lång och stor och begår gärna småbrott. När Blaze träffar George får de efter ett tag en idé: de ska kidnappa ett spädbarn i en förmögen familj och begära lösensumma. Det är bara det att George dör innan de hinner sätta planerna i verket. Detta hindrar emellertid inte Blaze, som för övrigt fortsätter att ha dialoger med den döde George.

Det här med udda personer är inte det enda som jag känner igen. Även i boken jag läste före denna skriver King om en person som hör röster och som för dialog med dem. Det känns lite… tjatigt. Stephen King skrev den här boken före Carrie, hans debutroman som kom ut 1974, men Blaze förblev opublicerad fram till 2007. Året därpå kom den ut på svenska.

Kanske skulle Stephen King ha låtit manuset ligga kvar i skrivbordslådan. Jag vet inte om jag tycker att det här är nåt storverk – eller ens särskilt bra. Visserligen är boken snabbläst, men den är inte särskilt spännande och har ingen finess. Den är ganska… intetsägande, enligt min mening.

Toffelomdömet blir lågt.

Rosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.