Fredag morgon den 4 november 2016: Allhelgonainledning
Kära dagbok…

 

Kanalbolagets hus i Motala

Igår passerade vi bland annat Kanalbolagets hus nere i hamnen på vår promenad.

Idag är det vad jag tror Allhelgonaafton. Eller säger en inte så? I vart fall är det Alla helgons dag i morgon. Det är helgen när en tänder ljus för nära och kära som har lämnat jordelivet. Jag är fortfarande mitt uppe i sorgen efter mamma, men jag vill åter igen lyfta fram mina fina kamrater här i Motala som stöttar mig på precis rätt sätt: de messar, de ringer, de hänger med mig. Och så får de ut mig! Idag ska vännen FEM följa med mig upp till graven där jag ska tända två ljus. Mammas aska finns där inte ännu, men jag vet att hon är förenad med pappa nu och det ger mig en viss tröst.

Igår kväll tog vännen Mia ut mig när hon hade slutat jobba. Vi gick längs vattnet via hamnen upp till stan och tillbaka igen mot Motalabron. Motala visade sig från sin allra bästa sida i novembermörkret. Här är verkligen underbart vackert! Och så var det skönt med frisk luft och att röra på sig, men också att få prata med nån. Att bli lyssnad på när en har sorg är väldigt viktigt. Samtidigt kan det vara svårt för andra att orka och vilja lyssna. Mia är dessutom en ”professionell lyssnerska” och jobbar med människor i kris. Det var på sätt och vis skönt att höra att jag beter mig och reagerar normalt – för en person mitt uppe i en kris.

Motala över vattnet i november

Motala visade sig från sin bästa sida igår i novembermörkret.


Nästa vecka blir en tung vecka för mig. 
Jag försöker samla kraft de här dagarna före. Den kommande veckan innebär ytterligare lägenhetsvisning med förhoppningsvis bostadssökande, men också såväl bouppteckning som begravning. Lägenheten är uppsagd och jag har den månaden ut, men tanken är att när vi åker upp till Uppsala den 13 november är det sista gången. Det är väldigt ledsamt att tänka på att jag inte längre har nån bas i Motala. Samtidigt vet jag att jag får gästa såväl FEM som Mia om jag vill. Men igår pratade vi också om att de två tillsammans ska komma upp till mig i Uppsala, när väder och väglag är bättre, för att hälsa på en helg.

Bänk på frostig gräsmatta

I morse vaknade jag upp till en vit värld.

I morse vaknade jag till en vit värld. Ja inte så att det har snöat i natt, men frosten har bitit tag i tillvaron och det är vitt vitt vitt ute. Igår kväll satte jag på vindruteskyddet på bilen. Jag ser att det har glidit ner lite, men det hjälper nog ändå en del. Det är två minusgrader ute i skrivande stund. Temperaturen ska väl klättra upp nån grad över nollan. Lördag och söndag ska det snöa här, enligt väderappen. Det känns väldigt bra att verkstan fixade bromsarna och la om till vinterdäck, även om jag naturligtvis måste anpassa körningen efter väglaget.

Idag nån gång ska min läkare ringa, så jag vågar inte gå in i duschen innan jag har hört från henne. Men duschen står kvar och det kan ju vara skönt att spola av sig och tvätta håret i kväll. Fästmön och jag ska telefonera i kväll igen, för i helgen jobbar hon långa pass och då går det inte att ringa.

Vännen FEM kommer nån gång på eftermiddagen idag och hämtar mig, för hon slutar lite tidigare. Jag ska ta itu med skåpet under diskbänken, det är det enda som återstår att rensa. Nu har jag bytt ut alla små post-it lappar som det stod

”Tomt

på till små post-it-lappar som talar om i vilka skåp och lådor det finns porslin, bestick och mammas godisgömma… Det drar ihop sig och det är både skönt och sorgligt…

Mammas giodisgömma

På en hylla i ett köksskåp samlade Anna allt ätbart godis som hon hittade i mammas skåp. Hyllan är nu benämnd ”Mammas godisgömma”.

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Dagbok, Familj, Jobb, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Fredag morgon den 4 november 2016: Allhelgonainledning

 1. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Det är så fint att läsa om dina vänner, vilken ynnest att ha sådana och särskilt när det är kristider. Hoppas vädret tillåter ett fridfullt ljuständande för din mor och far. Jag och sambon kommer också att besöka gravar och tända ljus till minne av de vi saknar, även om det här i Norrland är snöstorm i dag. En vacker tradition, trots det sorgliga sammanhanget. Ta hand om dig.

  Gilla

 2. Vad skönt att det praktiska med att plocka ur lägenheten verkar gå mot slutet, det är såklart vemodigt, och jag förstår att det måste kännas konstigt att bo där under tiden.

  Skönt också att höra att du har fler som du kan prata av dig med, och som hjälper till med det praktiska.

  I morgon ska jag åka till Långshyttan och tända ljus. Till kvällen blir det minneshögtid i kyrkan, men det blir i Skogsbo (Avesta) eftersom hon bodde där.

  På tisdag ska jag och döttrarna upp till Långshyttan igen, då ska vi ha gravsättningen, jag hade hoppats det skulle vara gjort före helgen, men nu blev det inte så, men det går bra ändå.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det är väldigt konstigt och både skönt och ledsamt på samma gång. Jag bor i TV-rummet, för det är fortfarande möblerat.

   Mina vänner här är GULD, verkligen.

   Hoppas det går bra för dig med gravsättningen, det var mycket känslosamt minns jag när pappas urna skulle sättas ner i graven.

   Kram och ha en fin helg!

   Gilla

 3. KaxiMaxi skriver:

  Tolka inte in något negativt i det som kommer, men varje gång du har det urtufft tar du så otroligt vackra bilder, de berör på olika sätt men vissa går rakt in. Kan du inte göra en kalender för 2017 med blandade motalabilder (flera med bron under olika årstider?

  Idag är det fem år sedan min pappa dog, jag pratar med honom nästan varje dag. Idag låg jag och sov på eftermiddagen och vaknade av att det kändes som en tung hand låg på min panna, jag vågade inte öppna ögonen för det är ingen som har nyckel hit och det kändes så verkligt att jag kunnat svära på att det stod någon bredvid sängen. Jag tror att han var här idag på besök, precis som jag förnam honom under den otäcka tiden på sjukhuset. Han fattas mig varje dag och är inte utbytbar!!

  Var rädd om Dig och det ska dina fina kamrater i Motala också vara, riktiga vänner är värda sin vikt i guld och lite till!

  KRAM!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag brukar göra fotokalendrar och ge mamma i julklapp. Jag har faktiskt ingen lust att göra nån i år. Men kanske nästa år.

   Jag känner doften av mammas parfym här hemma då och då, det är verkligen märkligt…

   Mina kamrater här är de bästa! Till våren kommer de upp en helg till mig i Uppsala så att jag får vara lite snäll tillbaka mot dem.

   Var rädd om dig också!
   Kram!

   Gilla

 4. Brokenhearted skriver:

  Vad fasiken! Du och FEM har ju ett rejält äktenskapstycke eller så är ni syskon!! (Ja ni har äktenskap båda två redan men man säger ju bara så).
  WOW vad lika alltså!! Ansiktet, näsan och håret! Du har kort nu men du har visat bilder på dig i längre hår. Då ser ditt hår ut som hennes. Galet så ”wow” detta var för mig! Coolt att ni är såå lika 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Nej det är vi INTE! Du har inte sett oss i verkligheten, men det har jag.Verkligen inte samma näsa – min är lång, FEMs kort. FEM har lockigt hår, jag har vågor möjligen i mitt när det är långt.
   Nej, nu har du totalfel!

   Gilla

   • Brokenhearted skriver:

    Ni är verkligen superlika på foto iallafall då 😉 Var ni på samma kort tror jag säkert man såg likheter även där. Det brukar ju sägas att lika personer ofta trivs bra ihop och ni verkar som goda vänner.
    FEM kan jag ha sett i verkligheten men då utan att veta det. Så det gör ingen nytta ändå haha 🙂 fast nu bor vi i London så det är en omöjlighet nu.

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Nej det är vi verkligen INTE! Du har inte sett nån av oss i verkligheten, det är jag säker på. Till exempel skiljer det väl en 30 kilo på mig och FEM. Bara det… Nej, du har faktiskt helt fel, vi är inte ett dugg lika, varken på bild eller i verkligheten.

    Gilla

  • Brokenhearted skriver:

   Bor hon i Motala finns ju den risken att det skett. Men nu bor inte ens pappa kvar i motala.
   Nej då får du du ursäkta! 🙂 Trodde inte det skulle uppfattas som en föroläpmning eller negativt 🙂 eftersom ni är vänner förtog jag att det skulle vara en positiv sak bara! Ni är säkert inte ett dugg lika egentligen då.
   Tackar för mig och lycka till här i framtiden med detta med begravning, hus o hem och allt det bestyret som kommer med på köpet 🙂

   Gilla

   • Tofflan skriver:

    Även jag har ju bott och bor i Motala för tillfället men jag tvivlar på att du har sett oss tillsammans.
    Förolämpning??? Vem har pratat om det??? Det skulle i såna fall vara FEM som blev förolämpad av att påstås vara lik en fuling som mig. Vi är verkligen inte alls lika och har aldrig varit.
    Lycka till? Tja du… Lyckan den är för nån annan. Här bor sorgen.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.