Tisdagen den 20 september 2016: Resande, död och tofflor


 Kära dagbok…

Uppsala domkyrka

Domkyrkan var lite inplastad åt ena hållet.

Tänk att jag känner mig… avundsjuk. Avundsjuk på dem som reser. Fasen, kan de inte skriva om det i sina egna dagböcker eller bloggar?! Varför måste de skriva om det hos mig – jag som inte har rest utomlands på 20 år? När jag läser mina inledande rader ser jag hur sur jag låter. Egentligen är jag varken avundsjuk eller sur, bara ledsen att jag inte har haft samma möjligheter att just resa utomlands. Nu kanske jag får ekonomiska möjligheter, men 20 år är en lång tid och jag börjar nästan känna mig… för gammal för att resa. Ja ja, jag har i alla fall varit i Sundsvall i norr och Malmö i söder i början av 2000-talet. Sen har det blivit trippar till Metropolen Byhålan och Stockholm. Och förra sommaren var jag ju i Nora också! Men nu är jag hemma i Uppsala och idag har jag haft förmånen att få vara ute på vift mellan jobb och nätverksträff – och då fick jag bland annat passera Domkyrkan. Den är så häftig! Nä, jag behöver inte känna mig avundsjuk på resandefolk som far utomlands titt som tätt – jag bor i en av Sveriges vackraste städer.

Spätta med dill och sås

Lite fisk idag för att bli smart.

Min förmiddag på jobbet förflöt på sedvanligt sätt. Jag var på möten, minnesantecknade, jobbade med mitt nyhetsbrev, kontaktade översättningsbyrån med synpunkter på det material de levererade igår med mera. Dagarna går så fort och i morgon är redan halva arbetsveckan gjord. Lunch intogs med Mary Queen of Floods även idag. Jag tryckte i mig firre för att bli lite smartare innan jag stack iväg på nätverksträff för universitetets kommunikatörer på eftermiddagen. Ämnet för träffen, som var en föreläsning kombinerad med ett grupparbete, var bilder och varför vi gillar eller ogillar dem. Jag hade nog trott att det skulle handla mer om bilder på webben och inte postrar, men det var mycket intressant ändå.

En post it-lapp med texten "Död" på en dator

Datorkompisen har gjort sitt och är nu dödsmärkt.

Och nu kommer vi till… döden… På min sedvanliga arbetsplats hittade jag ett lik idag. Nu ska en inte skämta om döden, för det är allvarliga ting. Men nog är det lite roligt att en del – jag själv inte undantagen! – personifierar våra saker. Datorer, till exempel. Vännen nedan hade uppenbarligen slutat sina dagar. Det är inte alla som får en lapp på sig om det!

Dagens nätverksträff hölls på Gustavianum, ett av universitetets museer. Men Gustavianum är lite mer än så. Jag själv har till exempel pluggat där en termin  – Antikens kultur och samhällsliv, 20 gamla högskolepoäng. Då lärde jag mig bland annat att tids- och platsbestämma krukskärvor från antikens Grekland, framför allt. Idag såg jag inga studenter men väl två grupper antika vuxliga tanter som gick guidade visningar. Eftersom jag fick en kvart tillgodo smet jag in och kollade lite på den egyptologiska samlingen. Där finns nämligen… en mumie! Hur spännande som helst, ju! Tänk att den döde är så välbevarad trots tusentals år i dödsriket. Just den här delen av Gustavianum tycker jag är jättespännande. I ett annat liv kanske jag hade blivit arkeolog och fått resa mycket

En mumiehand

Kalla handen… Eller i vart fall handen till den mumie som finns i den egyptiska samlingen i Museum Gustavianum.

 

Prång inne i Gustavianum

Många prång är det inne i Gustavianum.

För den som inte är från Uppsala och som nu har blivit nyfiken på Museum Gustavianum kan jag berätta att det är hur lätt som helst att hitta dit. Museets entré ligger mitt emot Domkyrkans entré. Det är ett spännande hus med många prång. Trots att det inte känns så jättestort kan nog den som inte har varit där gå vilse. På taket, eller under den gröna kupolen, finns Anatomiska teatern där gamla tiders läkarstuderande fick lära sig anatomi via obduktion av lik. Gustavianum är för övrigt Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad. Kort sagt: ett fascinerande ställe med mycket att titta på!

På väg till bilen på en svindyr parkering tog jag ett par bilder till, en på Domkyrkan och en på en byggnad mellan Domkyrkan och Helga Trefaldighets kyrka. Undras vad det är för byggnad… Vacker var den i alla fall!

Detta bildspel kräver JavaScript.


Eftersom det återstod en halvtimme av arbetsdagen 
åkte jag inte tillbaka till jobbet. Det blev en tripp till Tokerian i stället där jag veckohandlade. Det händer inte mycket för min del den här veckan mer än jag ska jobba, förstås. På torsdag kväll ska jag på mammografi. Till helgen är det bokmässa, men självklart ska jag inte resa dit. Men det är en drömresa jag nån gång i livet vill göra. Tills den drömmen uppfylls avföljer jag några över helgen på Instagram och Twitter, folk som bara publicerar saker från mässan. Och så får jag leka bokmässa i min ensamhet här hemma. Jag fascinerades till exempel av att lära mig av boken En kvinna i blått att det finns ett Toffelkapell! Ja, det heter Slipperkapellet, men det vet ju alla som kan lite engelska att slipper betyder toffla, eller hur? Och när jag har skrattat färdigt åt detta kan jag alltid beundra tofflan jag såg på Gustavianum idag. Den är betydligt äldre än jag och den reser nog inte heller längre…

Detta bildspel kräver JavaScript.

 


Livet är kort. Vem fan vill inte kunna resa? Who am I kidding..?

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Dagbok, Ironi, Jobb, Mat, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Tisdagen den 20 september 2016: Resande, död och tofflor

 1. Krista skriver:

  Varför är Willys Tokerian? Länka gärna, låter som det kan vara rolig berättelse bakom.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det går inte att länka, jag har skrivit alltför många inlägg om Tokerian på min gamla blogg. Det handlar om att mycket är tokigt där, t ex varor ligger på fel ställen, skyltar är felstavade etc.

   Gilla

 2. etuna1 skriver:

  Jag älskar att gå på Gustavianum. Nu var det tyvärr en 4 år sedan sist vilket är synd :/

  Här i Eskilstuna finns inget Gustavianum men väl ett stadsmuseum som just nu har någon slags utställning om lokala musiker. Jag ska försöka dra med mig sambon dit. De har också en permanent utställning om Eskilstuna slott vilket är rätt skoj eftersom vi i stort sett bor där den pampiga Vasa-borgen en gång låg!

  Ha det bra!!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Du får komma till Uppsala på studiebesök snart så kan vi gå till Gustavianum tillsammans! 😛 Jag gillar museer och blir glad när jag läser att Eskilstuna har ett museum. Såna ska en vara rädd om – och se till att besöksstatistiken hålls högt.

   Gilla

 3. imsevimse skriver:

  Jag är avundsjuk på dig, som läser så mycket! Men du har rätt, Uppsala är en härlig stad. Resor har jag gjort många och kanske, om jag får bättre ekonomi, blir det någon resa igen. På bokmässan har jag varit en gång, trodde du hängde där varje år!!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Att läsa är nåt jag prioriterar och det är mitt sätt att resa. Böcker har också varit mitt sällskap genom ett periodvis ganska ensamt liv.
   Men hur kan du tro att jag har hängt på bokmässan varje år när jag har varit arbetslös alt. haft korta jobb??? 😮 Som arbetslös hade jag en verkligen inte råd med såna utflykter och när jag har jobbat på mina visstidsanställningar, vikariat och konsultuppdrag har jag inte alltid fått några semesterdagar.

   Gilla

   • imsevimse skriver:

    Jag trodde förlagen stod i kö för att bjuda dig till bokmässan. Så mycket reklam som du gör för deras produkter.

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Jag gör inte reklam, jag skriver om böcker jag har läst. Ibland länkar jag till mer läsning om boken hos förlaget, ibland hos nån nätbokhandel. Jag får ICKE nåt betalt och jag gör ICKE reklam.

    Gilla

 4. SoP skriver:

  Jag vill inte resa.Jag är alldeles för feg för det. Det finns ett Industrimuseum här i byn, men jag har aldrig varit där.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag känner att jag blir fegare med åren också. Kanske pallar jag inte att resa utomlands? Men jo, nästa år vill även jag göra det.

   Tycker att du ska kolla ert museum vid tillfälle och kanske blogga om det med några fina bilder som bonus. 😛

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.