Björndansen


Ett inlägg om en bok.


 

BjörndansenI början av förra månaden hade jag tur. Jag vann en bok i en utlottning hos UppsalaEwa. Roslund & Thunbergs bok Björndansen är en riktig tegelsten med sina cirka 600 sidor i pocket. Att bokstavsgraden dessutom är mikroskopisk i vissa stycken gjorde att jag tvekade eftersom jag inte ser så bra. Men jag plockade ut boken ur TBR-hyllan* och i kväll läste jag ut den. Tack!

Den här boken handlar om tre bröder och deras barndomsvän som en dag bestämmer sig för att råna banker. Bröderna har en trasig barndom med våld i familjen och tillbakablickar varvas med de nutida där rån planeras och utförs. Gänget är väldigt disciplinerat och rånen de gör ger stora pengar. Allt är planerat in i minsta detalj. Och allt bygger på lojalitet och broderskap. Bokens titel har förstås också en förklaring i uttrycket ”björndans”, men hur får du själv läsa om, det tänker inte jag avslöja!

Björndansen är baserad på verkliga händelser. Den rånarliga boken handlar om är den så kallade Militärligan som rånade banker i Sverige i början av 1990-talet. Och om jag inte misstar mig är ledaren för Militärligan bror till en av författarna. Detta tillsammans med utredningsmaterialet gör att det författarna skriver visserligen är fiktion, men ändå med all säkerhet mycket nära sanningen. Händelserna är oerhört realistiskt skildrade, även ur offrens perspektiv. Och visst minns jag smileyn som en av rånarna sköt. Trots att rånarna egentligen inte använder så mycket våld är de tungt beväpnade. Det är en våldsam berättelse. För mig blir den nästan för realistisk. Jag tycker det är jobbigtt när böcker blir… för våldsamma. Trots detta är det här en bladvändare som är svår att lägga ifrån sig. Dessutom är det läskigt att jag understundom vill att de ska klara sig undan…

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


*TBR-hyllan = bokhylla med olästa böcker, från engelskans To Be Read

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.