Kvinnan på tåget


Ett inlägg om en bok.


 

Kvinnan på tågetKvinnan på tåget är en sån där bok som ”alla pratade om”. Jag blev nyfiken och när jag fick ett presentkort som jag kunde använda på Akademibokhandeln av mina före detta kollegor på SGU blev det en av böckerna jag inhandlade. Den stod i en av mina TBR-hyllor* i sovrummet sen början av maj. Nu har jag haft den i mina händer ett par dar och i kväll läste jag de 80 sista sidorna. Tack J och R!

Det är en tämligen tragisk historia som rullas upp. Rachel har klara alkoholproblem och på grund av dem har hon fått sparken från jobbet. För att hålla skenet uppe tar hon pendeltåget varje dag till London i alla fall. Hon passerar området där hon bodde med sin före detta man Tom. Tom bor kvar i huset med sin nya fru Anna och lilla dottern Evie. Tom och Anna har ett par grannar som Rachel fantiserar om. Hon kallar dem Jason och Jess och de tycks ha det perfekta livet. Men så ser hon nåt som kastar omkull det hela. Dessutom anmäls kvinnan försvunnen.

Jag brukar inte läsa om böcker jag ska läsa innan jag läser böckerna, men jag läste om författaren, Paula Hawkins. Hon hade jobbat som ekonomijournalist och börjat skriva böcker. När hon skrev Kvinnan på tåget var hennes egen ekonomiska situation mycket svår. Hon lånade pengar av sin familj för att kunna skriva färdigt boken. Och det var ju tur att hon gjorde, för den blev en riktig bestseller! I Sverige blev den nominerad i kategorin Bästa utländska thriller 2015 av Svenska Deckarakademin.

Jan Gradvall skrev (det står på baksidan av pocketboken) att boken är i Hitchcock-klass. Det är en bra beskrivning! Det är en mörk historia som rullas upp, nåt som börjar som en fantasi, men där den hemska verkligheten sätter in. Jag har emellertid lite svårt att hänga med i persongalleriet trots att det är litet. Problemet kan ha att göra med att namnen bildligt sedda är lite lika – Scott-Tom, Rachel-Megan, till exempel.

Men det är en spännande berättelse och när såna är välskrivna har jag svårt att lägga böckerna ifrån mig. Detta är en typisk bladvändare. Jag har mina korrekta misstankar om vem som är skyldig. Eftersom persongalleriet, som sagt, är litet har en inte så många att välja mellan. Detta förtar ändå inte nöjet att läsa boken.

Toffelomdömet blir ändå högt. Jag hoppas att Paula Hawkins fortsätter skriva i den här genren!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


*TBR-hyllor = hyllor som innehåller böcker som jag inte har läst än, böcker ”to be read”

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kvinnan på tåget

 1. lisa skriver:

  Nu blev jag förvånad!! Köpte den boken på loppis kl 13 idag!!! Låg säkert 20 olika i lådan, men den handlingen fascinerade mej. Jag vet inte om jag är snål, eller vad, men Stig Larsssons böcker pratade ”alla” om. Tog 3 månader på loppis så hade jag alla tre! Sen gick jag och KÖPTE nån av filmerna, som var bara skit i förhållande till böckerna…

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Filmer är sällan bättre än böcker!!! Jag köper mycket på loppis, men de tar tyvärr inte presentkort på Akademibokhandeln. 😛 Sist Anna och jag var ute kom jag hem med en hel hög för typ en femma eller en tia styck.

   Spännande att se vad DU tycker om boken sen när du har läst den!

   Gilla

 2. KaxiMaxi skriver:

  MIn mor har sina sidor, till de goda hör att hon älskar böcker. Hon upplyste mig om Kvinnan på tåget-boken i vintras och var begeistrad. Den boken måste jag nog läsa när jag fått din verifikation på att den är läsvärd. Gillar dina bokrecensioner!!

  KRAM

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Där ser man! Jag tyckte att boken var annorlunda och så gick jag till mig själv och såg mig lite i en del av Rachels fantiserande om folk. Sen tyckte jag att boken blev extra läsvärd när jag läste om författarens historia och att hon tvingades låna pengar för att kunna skriva färdigt boken.
   Tack! 😛
   Kram!

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.