Nomen Nescio


Ett inlägg om en bok.


 

Nomen NescioDebutförfattares verk är lite av en utmaning att läsa, enligt min mening. Ofta vill de så mycket att det blir… för mycket. Därför blev jag lite förvånad när Nils Fredrik Kullenbergs roman Nomen Nescio trillade in i postboxen för recension. Boken är endast 176 sidor lång. Tack Doppelgänger förlag!

Bokens titel är latin och betyder ungefär ”jag vet inte namnet”. Och lite så är det i berättarjagets liv och den bok han skriver på – om han nu gör det… Det vi läsare får veta är att han är brevbärare, trött på jobbet och livet och har/hör röster i huvudet. Berättelsen utspelar sig i Stockholm under sommaren 2009. Vår brevbärare slutar gå till jobbet och stänger in sig hemma. Utanför hemmet finns det farliga. Med alkohol och självsex blir tillvaron uthärdlig, men den behärskas av nån sorts Palmsk Själens furir.

Det här är baske mig så svart det kan bli – och det har jag ganska svårt för. Jag skulle önska att författaren hade skrivit en annan typ av bok, för med det underbara språk han har skulle han kunna skriva fantastiska böcker. Nu menar jag inte glättiga böcker, men snarare böcker med lite mer… substans. Det blir lite stream of consciousness av tankarna hos berättarjaget, en lek med ord, medan handlingen känns ogripbar. Jag markerar med blyertspennan meningar som…

[…] Stjärten som päronhalvor i sockerlag. […]

och

[…] En liten rultig parvel med blond pottkalufs. […]

Slutet är överraskande och oförutsägbart och det tillsammans med den mästerliga behandlingen av språket gör Toffelomdömet högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.