Ett rödvin: Tre Marchetti Amarone Della Valpolicella 2019


OBS! Anonyma kommentarer publiceras inte – se Reglerna!

Så här gör du när du kommenterar:

  • Skriv din kommentar som vanligt i kommentarsfältet.
  • Snegla åt vänster. Tre ikoner syns – WordPress, Facebook och ett brev.
  • Klicka på brevet (om du inte har WordPress-konto förstås eller vill använda Facebook) och fyll i dina uppgifter.
  • Klicka sen på Svara.
  • Ingen mejladress syns utåt, bara inåt så att jag kan verifiera.

Ett inlägg om ett amaronevin.



Tre Marchetti Amarone Della Valpolicella 2019

Kryddigt, fylligt och strävt samt perfekt till ostar.

På lördagskvällen, efter att ha sålt vår lägenhet på Main Street och i princip fått ordning på nya hemmet, tyckte jag att jag var värd nåt riktigt gott. Jag korkade upp en flaska Tre Marchetti Amarone Della Valpolicella 2019, troligen en present från Anna.

Det här vinet är, som dess namn anger, tillverkat i Valpolicella, norr om Verona i nordöstra Italien. Dess huvuddruva är corvina. Druvsorten blandas ofta i Valpolicella med druvor som rondinella och molinara. Vinet är klassat som fylligt och strävt med hög fruktsyra. Det har en sockerhalt på ett gram per 100 milliliter. Alkoholhalten är hög, 15 procent. Priset, däremot, är blygsamma 199 kronor för årgång 2020,  som Systembolaget säjer just nu.

Systembolaget rekommenderar lamm, nöt, ost eller vilt till vinet. Jag åt fyra sorters ost, samtliga mycket smakrika.

Om vinets doft och smak skriver Systembolaget detta på sin webbplats:

”Kryddig, nyanserad doft med inslag av fat, mörka körsbär, kanel, romrussin, nougat och choklad. […] Kryddig, nyanserad smak med inslag av fat, mörka körsbär, kanel, russin, kakao och nougat.

Vinet var mycket strävt och fylligt. På grund av en infektion har jag svårt att känna dofter och smaker fullt ut, men här kände jag tydligt kryddighet, mörka bär och nougat i smaken. Det här är ett riktigt kraftfullt vin och det passade alldeles utmärkt till ostarna. Det var länge sen jag fick en sån fullträff mellan dryck och ost. Vinet var så gott att jag nästan somnade av njutningen det enda glaset (ett stort glas) gav mig.

Toffelomdömet blir det högsta, ingen tvekan. Det här är det bästa vin jag har druckit på länge.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Krämpor, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.