Välkommen till himlen


Ett inlägg om ett litterärt loppisfynd.



Fannie Flaggs bok Välkommen till himlenUnder mina första semesterdagar den här sommaren kom vännen FEM på besök till mig i Uppsala. Vi hann med massor av roliga saker. En utflykt vi gjorde gick till Emmaus i Gryttby. Där fyndade jag Fannie Flaggs bok Välkommen till himlen. Det visade sig vara en riktigt annorlunda, om än amerikansk, roman.

Att boken har 15 år på nacken märks till viss del, men eftersom temana är tidlösa – liv, död, vad händer efter döden? och meningen med livet – går den alldeles utmärkt att läsa.


Gamla mrs Elner Shimfissie klättrar upp i sitt fikonträd
för att plocka frukt. I nästa stund trillar hon, blir getingstucken och hamnar i ett äventyr hon inte kunde föreställa sig. Hon möter folk som är döda, bland annat systern Ida. Hemma i Elmwood Springs är vänner och grannar chockade av Elners hastiga bortgång. Visserligen har de länge tänkt att något allvarligt skulle hända den våghalsiga Elner, men inte att hon skulle ramla ner från ett träd och dö. Hennes överspända systerdotter Norma har svimmat, hennes granne Verbena tagit sin tillflykt till Bibeln och vännen Luther kört i diket. Men plötsligt återvänder Elner från sin tillfälliga vistelse i himlen. Och hon har ett och annat att säga.

Det här är en både charmerande och tänkvärd liten bok. Vem har inte önskat att få veta lite mer om meningen med livet och vad som händer när vi dör eller att vi får återvända från döden till livet? Eller… träffa dem som dött före oss… Även om mycket skildras ganska humoristiskt finner jag ett stort allvar i den här boken. Centralfiguren Elner är en person som verkligen är genomgod – och mänsklig. Nog önskar jag att jag hade ett uns av detta i mig. (Men jag som är så elak kommer nog varken till himlen eller får en andra chans på jorden.) Elner har en förmåga att se det positiva hos människor och lyfta fram det. Hon är älskad av alla – och alla blir förkrossade när hon dör. Karaktärsskildringarna i den här boken är otroligt bra, som du förstår. Det gäller givetvis inte bara personen Elner utan alla andra.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.