Pestön


Ett inlägg om den andra delen i en historisk kriminalserie.Marie Hermansons bok PestönFörfattaren Marie Hermanson är en av våra nutida bästa svenska berättare, enligt min mening. Jag upptäckte hennes böcker av en lycklig slump. Marie Hermanson har skrivit många böcker med lite udda innehåll, ofta övernaturligt. Serien om överkonstapeln Nils Gunnarsson och journalisten Ellen Grönblad är en historisk kriminalserie som utspelar sig i Göteborg. Pestön är den andra, fristående delen i serien och boken kom ut 2021. Jag köpte pocketutgåvan i slutet av augusti i år.

Året är 1925, platsen Göteborg. En kväll dras överkonstapel Nils Gunnarsson iväg av en pojke. Pojken ror över till vrakarns kåkstad vid ån. Vrakarna har tagit upp en död man ur vattnet. Jakten på sanningen om den döde leder Nils Gunnarsson hit och dit, bland annat till Pestön. Ön var tidigare en sorts karantänplats där sjömän isolerades för att inte sprida smitta. Nu händer där mystiska saker. Nils får även denna gång hjälp av den unga journalisten Ellen Grönblad.

Författaren bygger snabbt och effektfullt upp miljö och stämning. Det är kallt och mörkt och fattigdom som luktar illa. Frågan är vad den välklädde mannen gjorde bland vrakarna.

Det blir en spännande berättelse som rullas upp där en seriemördare står i centrum, en riktig sjuk galning.  Jag gillar den här boken stenhårt. Karaktärerna är sympatiska, spänningen lagom och den historiska biten är utmärkt.

Toffelomdömet blir det högsta

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i serien om Nils Gunnarsson och Ellen Grönblad:

  1. Den stora utställningen
  2. Pestön (läs inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.