Cyklonvarning


Ett inlägg om den andra delen i Darwin-serien.


 

Christina Wahldéns bok CyklonvarningEn spännande Uppsala-författare, Christina Wahldén, har en del olika genrer på sitt samvete när det gäller det egna författarskapet. Jag har fastnat för Darwin-serien som utspelar sig i Australien. Hittills har tre böcker i serien kommit ut, sen senaste i januari 2022. Nyss slog jag ihop pärmarna till del två, Cyklonvarning.

Det drar mot jul i Darwin. Vädret är varmt, men en cyklon hotar också. Greta, svensk student, lever där med Cat, dotter till polisen Bluey. (HBTQ-tema, alltså!) Tanken är att de tre ska fira jul tillsammans. Precis som jag är Bluey inget fan av julen, för det var då hans lillebror dog – i en cyklon. Samtidigt får Bluey och hans kollega Jess ett mordfall att hantera. Mordet på den unge killen hänger ihop med narkotikaaffärer bland de redan utsatta ”abos”, ursprungsbefolkningen. Såväl fallet som vädret blir allt… farligare.

Det här är både spännande och snabbläst litteratur. Boken är svår att lägga ifrån sig. Men författaren skildrar också en värld, en plats, ett folk som jag inte är bekant med. Det ökar mitt intresse. Det är så roligt att få resa, särskilt i dessa tider när det inte går. Och jag instämmer fullt i Billies, en av bokens bifigurer, ord:

”Böckerna räddar mig.

Detta är en författare som kan skriva. Det ökar min njutning. Personerna hon skildrar känns verkliga. Miljön, med dess annorlunda djur och natur, är så väl beskriven att det känns som om jag nästan är på plats. Med cyklonen som ökar i styrka ökar också spänningen i jakten på mördaren.

Samtidigt är det här en ganska tung bok som skildrar ursprungsbefolkningens tuffa liv och dess utsatthet. Extra intressant är skildringen av Jess som är nåt så ovanligt som en ”abo” och polis och kvinna. I ett efterord skriver författaren att boken har verklighetsanknytning. Utöver det är det en rörande skildring av en vuxen man som gör upp med ett barndomstrauma och som dessutom kan se på sig själv med en viss glimt och ett visst allvar i ögat när han i slutet tänker om sig själv:

”En vuxen man som talar med djur och de döda.

Toffelomdömet blir det högsta. Jag hoppas trean landar på hallmattan snart.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Darwin-serien:

  1. Nämn inte de döda
  2. Cyklonvarning (läs inlägget ovan!)
  3. Enbart kvinnor

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.