Recension: Svartsjukemannen och andra berättelser


Ett recenserande inlägg om en novellsamling.


 

Jo Nesbös bok Svartsjukemannen och andra berättelserI början av december hämtade jag ett paket med två böcker för recension från Albert Bonniers förlag. Norske författaren Jo Nesbø har i år kommit ut med dessa båda novellsamlingar. Den första jag läste var Svartsjukemannen och andra berättelser. Tack till förlaget för recensionsexemplaren!

Novellerna i den här boken är totalt sju till antalet. Samtliga är spännande noveller med snudd på skräckteman. Den första novellen, London, är föredömlig till sin längd och har allt en god novell ska ha – framför allt ett överraskande slut. Överraskande är även titelnovellen, Svartsjukemannen. Den tycker jag emellertid är alldeles för lång. Novellen har dessutom många vändningar, minst en för många. Detta gör att jag har svårt att hänga med bitvis. Intressant är dock att miljöerna växlar, till exempel i ett flygplan och i den grekiska övärlden. Kön är en kortare novell som är mycket otäck. Även novellen Sopor har svartsjuka som tema. Av novellen Erkännandet lär jag mig att en ska passa sig för godis, främst Twist. Odd handlar om en framgångsrik (?) författare. Den novellen är lite för lång och pratig för att tilltala mig. Jag förstår den inte riktigt. Den avslutande novellen Örhänget är föredömligt kort, men har inte riktigt rätta knorren för att passa mig.

Personerna skildras inte alltför djupt utan författaren låter deras handlingar beskriva karaktärerna bakom. Det är snyggt och proffsigt gjort.

Jag är ingen novellmänniska och även om den här novellsamlingen är ganska bra och välskriven är jag ännu inte övertygad om att noveller är min genre. Vi får se om nästa novellsamling ändrar min inställning.

Toffelomdömet blir ändå högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Recension: Svartsjukemannen och andra berättelser

  1. Berit skriver:

    En favorit Nesbø! Kul att han skrivit i novellform. Jag gillar noveller men hittar sällan någon bra.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.