The Burden


Ett inlägg om en kärleksroman skriven av vår tids största deckardrottning.Mary Westmacotts bok The burdenJag har verkligen ingen aning om hur det kom sig 
att The Burden hamnade på min inköpslista. Men det gjorde den och den låg där ett bra tag tills jag nätshoppade boken tidigare den här månaden. Som författare står Mary Westmacott, en pseudonym för Agatha Christie. Agatha Christie skulle jag klassa som vår tids största deckardrottning. Kanske var det därför hon skrev sex kärleksromaner under psedonym? The Burden är den sjätte och sista av dem, utgiven 1956.

Den här lilla boken, inte ens 250 sidor i engelsk pocketutgåva, handlar om två systrar. Den äldre systern Laura Franklin förlorar sin bror Charles som barn. Brodern var föräldrarnas högst älskade barn, vilket Laura vet. Så anländer lillasyster Shirley. Först vill Laura att hon ska dö hon också. Men när storasyster räddar lillasyster ur en eldsvåda vänds hat till kärlek, en systerlig kärlek som varar livet ut. En kärlek som är romanens titel, en börda.

Trots att boken kom ut för 65 år sen läser jag den med stor behållning. Visst har tiderna förändrats och myndiga människor behöver inte längre be sina äldre släktningar om lov för att få gifta sig. Men kärleken och banden mellan syskon, detta jag aldrig har fått uppleva, beskrivs på ett sätt som gör att jag åtminstone delvis kan förstå. Att så totalt gå upp i sin syster att en sätter sitt eget liv åt sidan blir bilden av blodsband när dessa band är som tajtast. Det här att vad som än händer alltid ställa upp. Författaren beskriver skickligt båda systrarnas upplevelse av detta. Och trots att det är en bok skriven utanför författarens sedvanliga genre, deckargenren, är den riktigt, riktigt bra.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till The Burden

  1. Mösstanten skriver:

    Kul och intressant. Jag har funderat på att läsa någon av Agatha Christies romaner som inte är deckare men det har inte blivit av.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.