Tisdag eftermiddag och kväll den 14 juli och tredje semesterdagen den 15 juli 2020: Fikor och fynd


 Kära dagbok…

Även när en har semester behöver en fika. Vi ägnade en del av tisdagen åt presentinköp till ett par manspersoner och passade efter avslutad inköpsrunda på att besöka Butiken på hörnet. Lite modesta var vi ändå så här andra semesterdagen. Det blev var sin russintopp till eftermiddagskaffet.

Russintopp och kaffe

Modest tisdagsfika.


Resten av tisdagseftermiddagen,
den andra semesterdagen, läste jag min bok på gång och tvättade. Eftersom vi var hemma passade jag på att köra tre ganska korta maskiner. Det går åt lite mer kläder när en är mer ute än när en jobbar.

Fästmön längtade efter hemlagad mat och då blir det ofta hon som får stå vid spisen. Till kvällen svängde hon ihop en kycklinggryta till vilken jag intog mina nudlar från i söndags. Det var såå gott. Mitt bidrag till oss båda var ett dammigt Amarone classico från 2014. Jag har tidigare druckit årgång 2012 och gav den högt omdöme. Systembolaget säljer numera årgång 2015 för 209 kronor flaskan. Vinet passar till mörkt kött och lagrade hårdostar, menar Systembolaget. Jag menar att det passade finfint även till kyckling. Till dessert tog jag glass och färska bär.


Tisdagskvällen avslutades med läskig och lång film
som utspelar sig vintertid. Sen somnade jag som en sten, ungefär som Citrus på sin kudde.

Citrus sover på kudden

Sömntutan Citrus.

∼ ♦ ∼

Idag blev det sen uppstigning. Jag vaknade väl runt åtta, men hade förstås varit uppe och gett katterna mat vid 5.30-tiden. Sen låg jag nog och läste fram till tio. Och drack kaffe på sängen, förstås. Det är ledighet för mig! 

Igår kväll upptäckte jag tyvärr att det fina kattbokmärket som jag fick av vännen FEM i mars, och som jag har använt sen dess, hade tappat sin tofs. Jag vet inte om nån katt har varit framme, men snopen blev jag. Nåja, själva bokmärket är fint ändå även om det var finare med tofs. Det är ju så, livet med katter, att det kan vara lite… oberäkneligt och hända vissa saker.


Det var min dag idag, dvs jag fick bestämma
mest vad vi skulle göra. Vädret var lika oberäkneligt som katterna, så jag föreslog att vi skulle gå upp till stan. Först tittade vi in till Stickspåret. Där fanns många fina saker, såväl nyare som äldre hantverk och en hel del fina leksaker. Nu har vi inga småbarn (familjen Katt består faktiskt av vuxna katter), men jag beundrande bland annat ett gäng järnspikar och ett fint skåp gjort av ett gammalt fönster och gamla brädor.


Därefter gick vi till centralen
och bytte in våra SL-kort mot nyare hos ombudet på Pressbyrån. Jag hade rätt mycket pengar på mitt och förhoppningsvis kommer kortet till nytta i höst. Min plan var sen ett besök på Röda rummet, men där var det stängt på grund av corona (hört talas om den pandemin..?). Vi traskade därför upp till MyrornaKungsängsgatan. Där träffade vi ”Johans brorsa” och jag fyndade en bok för 25 spänn. Jag blev nämligen överbevisad av Anna att jag faktiskt både hade läst och ägde den första delen i den serien. (Det var nämligen Anna som hade gett mig den…) Detta var del tre, så nu får jag jaga del två innan jag kan läsa Luften är fri. Utöver dessa finns det visst även en fjärde del i Kouplan-serien.


Jag blev trött i fötterna och vi beslöt att gå till Kafferummet Storken
för en fika. Dagen till ära slog vi på stort och åt var sin räkmacka. Trots att såväl getingar som gråbusar* var intresserade fick vi det mesta av mackorna själva. Det blev nästan… för mycket av det goda. Men gott var det och räkorna var handskalade. Vi träffade min vän Greken med fru och son och det är alltid lika trevligt.

En trappa ner finns Myrtos som drivs av en av döttrarna till min vän Greken. Där köpte jag var sin vegetarisk matlåda åt oss. Till matlådorna fick vi även var sin låda sallad samt valfritt tillbehör från delidisken. Vi valde båda het fetaoströra. Två bröd stoppades också ner i kassen tillsammans med en flaska fin olivolja som vi behövde. Totalpriset blev 269 kronor och då kostade oljan 99 kronor. En matlåda med en låda sallad samt ett delitillbehör och ett bröd kostar alltså bara 85 spänn. Billigt! Och dessutom vet jag att det är både hemlagat och gott. Det blir vår middag i kväll.


Innan hemgång – och nu tittade solen fram
så vi svettades i våra tröjor – hoppade vi på Akademibokhandeln för att köpa presentpapper. Jag fyndade igen tack vare att jag är med i Vänklubben. Dels blev det en pocketbok till vänskapspris (49 kr), dels en reabok (69 kr) – minus ytterligare rabatt. Med en liten påse för fyra spänn betalade jag bara 73 spänn för två nya böcker varav en inbunden.

Böckerna Majken Minröjare och Normala människor

Fler fyndböcker. Det blåa som skymtar i nederkant är min tröja under vilken min mage putar ut efter räkmackan.

∼ ♦ ∼

Citrus och Lucifer hjälper Anna packa en låda

Två hjälpsamma, Citrus och Lucifer.

Anna har slagit in paket och packat en låda som ska skickas utomlands. Vi hade god lust att skicka med en eller två katter som hysteriskt ville hjälpa till med såväl inslagning som själva lådan när de inte lika hysteriskt slickade på till exempel en högtalare, en korg nektariner, presentpappret, en plastpåse med mera.

I kväll äter vi alltså grekiskt och sen ser vi andra delen av Fearless på SvT 2 kl. 21.45.

Morgondagen? Den är Annas, men om vädret tillåter blir det en heldag i Slottet och Slottsträdgården.

∼ ♦ ∼

*gråbusar = Slottsfruns namn på gråsparvar


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Film, Mat, Personligt, TV, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tisdag eftermiddag och kväll den 14 juli och tredje semesterdagen den 15 juli 2020: Fikor och fynd

 1. Normala människor är ju verkligen populär så ska bli intressant att höra vad du tycker om den sen! 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jaså är den populär. Det har jag inte tänkt på. Tyckte den verkade intressant och tänkte leta upp den på engelska. Men i måndags var det en tjej som snöt skyltexemplaret på English Bookshop. Nu fick det bli en pocket på svenska.

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.