Främlingen


Ett inlägg om en bok.Elly Griffiths bok FrämlingenEn av mina klara brittiska favoritförfattare är Elly Griffiths 
(som egentligen heter nånting heeelt annat). Jag gillar henne inte bara för att hon är uppvuxen i Brighton (där jag har bott) eller att hon bor/har bott i Norfolk (som min engelska släkt kommer ifrån) utan för att hon skriver bra och spännande böcker. Hennes ”hjältar” är dessutom väldigt mänskliga, som Ruth Galloway, till exempel. Nyast i Elly Griffiths produktion är boken Främlingen, en fristående spänningsroman som utspelar sig i skolmiljö, i en skrivarkurs. Jag beställde boken redan i januari, men Bokus väntade ända till slutet av februari med att leverera den. (Ibland undrar jag varför jag envisas med att näthandla hos Bokus…)

Bokens huvudperson är Clare Cassidy, som undervisar i litteratur. En gång om året håller hon skrivarkurser. Hennes favoritförfattare är R. M. Holland, en gammal skräckförfattare som också har undervisat på skolan där Clare nu jobbar. Men en dag blir plötsligt fiktionen verklighet: en kollega till Clare hittas knivmördad. Mycket obehagligt, förstås, framför allt som polisen tror att mördaren är nån som kände offret – och därmed kanske också nån som Clare känner. Clare bloggar inte, men skriver dagbok för att få ur sig tankar och funderingar. En dag upptäcker hon att nån har skrivit i hennes dagbok, nån som definitivt inte har Clares handstil. Clares berättelse varvas med lesbiska polisen Harbinder Kaurs och Clares dotter Georgias tankar om det som händer.

Redan från början är boken både spännande och intressant. Jag själv jobbar ju i skolvärlden (på ett universitet) och liksom bokens Clare är jag mycket intresserad av litteratur. Växlingen mellan tre personers perspektiv på de händelser som utspelar sig är  inte nåt nytt, men Elly Griffiths gör perspektivväxlingen ny med tanke på vilka de tre personerna är. Läsaren får en hel del sanningar och pusselbitar sig till livs. Mycket bra grepp! En liten touch av det övernaturliga tillför egentligen inte berättelsen nånting och den kunde jag nog ha klarat mig utan. Men se vem som är mördaren, det lyckas jag inte klura ut i förväg och det blir pluspoäng!

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


PS
Jag har noterat att en uppföljare med titeln The Postscript Murders kommer ut på engelska i oktober i år. Även den är fristående, men karaktären Harbinder Kaur återkommer i boken.


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.