Jag försvinner i mörkret


Ett inlägg om bok.


Michelle McNamaras bok Jag försvinner i mörkretFör mer än ett halvår sen fick jag upp ögonen för en bok. Jag läste nånstans om Michelle McNamaras besatthet av the Golden State Killer och att hon skrivit en bok om denne seriemördare. Men boken kom ut posthumt 2018. Michelle McNamara avled hastigt 2016. Hon var då nästan färdig med sitt manus, men det har skrivits ihop till slutversionen av Jag försvinner i mörkret. Dessutom greps mördaren 2018, samma år boken kom ut, nåt som hon inte fick uppleva, men som det sägs att hon bidrog till med sin jakt på honom.

The Golden State Killer fick faktiskt sitt öknamn av Michelle McNamara. Mördaren, som egentligen heter Joseph James DeAngelo, härjade från mitten av 1970-talet. Under cirka tio år begick han över 50 våldtäkter och mördade minst tolv personer. Den här boken handlar emellertid inte bara om mördaren utan även om författaren själv som blir så besatt av att komma på hans identitet att det mycket troligt driver henne in i en för tidig död. Metodiskt går hon igenom alla utredningar. Hon är honom på spåren och det är det enda hon ägnar sig åt. Make och barn skildras i den här boken mest som störningsmoment i hennes arbete.

Det här är en fascinerande historia. Tyvärr hoppar den väldigt mycket och den är ju sammanställd av någon annan/några andra än författaren eftersom hon avled. True crime-historier fascinerar mig eftersom jag vill förstå vad som ligger bakom att vissa människor kan göra så hemska saker, att de inte har några spärrar. Deckare ger fiktiva berättelser, men true crime är sanna historier. Jag var faktiskt ensam när jag läste den här boken och det var läskigt…

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Jag försvinner i mörkret

 1. Mösstanten skriver:

  Jag kan tänka mig att det är otäckt att läsa den boken. Jag är också skräckfyllt fascinerad av seriemördare, men undviker mestadels att läsa om dem. Vi får vara glada över att de ändå är ovanliga.

  Gilla

 2. annettejuhlin skriver:

  Jag har läst om den här boken och om författaren, och nu blir jag ju nyfiken på att läsa boken också. Jag håller med dig om true crime, jag kan bli halvt besatt av att försöka förstå vad som driver vissa brottslingar. Som mannen som mördade Lisa Holm för några år sedan när hon skulle ta sin moped hem efter att ha jobbat extra på ett café. Jag läste allt om det fallet och följde rättegången på radio. Men ärligt talat blev jag inte klokare, det är fortfarande helt obegripligt hur den mannen fungerar. Deckare skrämmer inte mig så mycket, men verkliga brott gör det.
  Hoppas allt är bra med dig!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag läste om den innan den kom ut på svenska och hade nog tänkt köpa den engelska utgåvan först. Men sen kom den på svenska och nån bokhandel på nätet sålde den till rabatterat pris. Skönt att höra att vi är flera som blir nästan besatta och vill förstå det här med hur vissa kan mörda etc. Mordet på Lisa Holm känns ju bara… obegripligt! Jaa, verkligheten är betydligt läskigare än fiktionen.
   Tack, jodå, ganska OK är jag. Hoppas du har det bra också!

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.