Pärlfarmen


Ett inlägg om en bok.Liza Marklunds bok PärlfarmenMin sambo fick en märklig bok i julklapp,
Liza Marklunds senaste bok Pärlfarmen. Det tog tid för Anna att ta sig igenom den, men detta avskräckte inte mig. Självklart var jag nyfiken på deckardrottningens (!) senaste, en roman som helt skiljer sig totalt från Annika Bengtzon-serien.

I Pärlfarmen tar författaren med oss till en söderhavsö under tidigt 1990-tal. Här lever Kiona med sin familj. Hon arbetar på familjens pärlfarm och dyker efter ostron – och pärlor. Det är en delvis hård, delvis idyllisk tillvaro där pengar ursprungligen inte spelar nån större roll. Men så en morgon förändras allt när en svårt skadad svensk man, Erik, hittas på en båt. Kiona och mamma Evelyn tar hand om Erik och så småningom blir Erik och Kiona ett par. Men allt är förstås inte enkelt eller så som det vid första anblicken ser ut att vara. Idyllen slås i spillror. Slås i spillror gör emellertid inte Kiona. I stället ger hon sig ut på sitt livs resa genom flera världsdelar för att söka efter sanningen och försöka ställa saker och ting till rätta. Att det är just Unicef som vinner i slutet är kanske inte så konstigt med tanke på författarens engagemang där.

Det här är en bok som skiljer sig helt från Liza Marklunds tidigare författarskap. Den är inte en deckare och den är inte nån samhällsroman eller baserad på verkliga händelser. Eller..? Baserad eller inte, boken är en fiktiv och ganska otrolig historia. Den ger inte sken av att vara verklighetstrogen därför att den helt enkelt inte är det. För det är ju smått overkligt att en ung dykarflicka plötsligt far runt i världen – och överlever alla umbäranden sin naivititet till trots. Kiona, som aldrig tidigare ens åkt bil, hamnar på flygplan och i andra världsdelar.

Jag har sett i ögonvrån att kritiken mot den här boken har varit ganska negativ. Det tycker jag är lite synd, för den har sina kvaliteter. Boken är välskriven och spännande, även om den inte är nån kriminalroman. Jag väljer att läsa den som en… saga. Eller en allegori, rentav. Framför allt tycker jag att det är kul att författaren väljer en helt ny genre. Om jag ska vara något negativ också i min kritik tycker jag att berättelsen är ganska hoppig. Att den är otrolig passar inte helt min smak, men sagor är ju ofta fantasifullt skrivna.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.