Skuggorna ruva


Ett inlägg om en bok.Jonas Moströms bok Skuggorna ruvaGissningsvis är det de flesta föräldrars största mardröm
att ens barn ska försvinna. Ett sånt försvinnande är det centrala i Jonas Moströms senaste deckare om Nathalie Svensson, Johan Axberg och de andra i Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, Skuggorna ruva. Jag hade tänkt vänta med att läsa boken till omkring Luciatid eftersom den utspelar sig då. Nu föll det sig så att jag var riktigt sugen på att läsa nåt både nytt och spännande och valde därför denna bland TBR*-böckerna.

Uppe i Svartviken i Jämtland är det skitkall vinter. Dit kallas Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp för ett fall med en försvunnen tonårstjej. Ebba Lindgren ska krönas till Lucia, men på vägen till kyrkan erbjuds hon lift i en silverfärgad Volvo. Därefter upphör alla spår efter Ebba. Den lokala polisen slutar leta efter tjejen efter fem dar, men när hennes lärare blir knivmördad kallas specialgruppen in för att lösa såväl mordfallet som fallet med den försvunna tjejen. Det visar sig vara allt annat än lätt att ta sig in i byhålan och dess hemligheter. Samhället sluter upp starkt bakom de sina.

Den här boken är riktigt spännande redan från början – och då har huvudhistorien inte inletts än. Nathalie Svensson jobbar på Uppsala sjukhus och blir överfallen av en av sina patienter som blivit psykotisk. Händelsen är realistiskt skildrad och ger en föraning om fortsatt spänning.

Jag har inte läst Johan Axberg-böckerna, men jag har nu läst samtliga fem delar i Nathalie Svensson-serien – som binds samman med den andra serien genom just polisen Johan Axberg. Det här är helt klart den nya seriens starkaste och bästa bok. Språket flyter på bra, kapitlen är lagom långa. En pikant detalj är att såväl titel som klädbeskrivningar för tankarna till deckardrottningen  Maria Lang. Ett plus, självklart. Ett annat plus är givetvis att Nathalie Svensson sägs ha vissa utseendemässiga likheter med Leila Lindholm.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


*TBR-böcker = olästa böcker, To Be Read

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skuggorna ruva

  1. uppsalaewa skriver:

    Bra boktips. Den sätts på min önskelista!

    Gilla

  2. Jostvin Smith skriver:

    Åh, du måste/borde läsa den första serien om Johan. Jag tycker att den är mycket bättre ,jag sörjde lite när den var slut .

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.