Svenska brott: Bodenfallet


Ett inlägg om en bok om ett brott.Thomas Bodström och Lars Olof Lampers bok BodenfalletEn serie böcker som jag har sneglat intresserat på
ett tag är Thomas Bodröms och Lars Olof Lampers Svenska brott. Vad jag förstår har hittills tre böcker kommit ut. Min första semesterdag fyndade jag den första delen i serien, Bodenfallet, för under 40 kronor, inbunden och ny på Akademibokhandeln. (Länken går till pocketutgåvan, den inbundna utgåvan tycks vara slut i handeln.) Min andra resa på semestern gick alltså till Boden, den första till Östermalm i Stockholm – litterärt, alltså.

Bokens titel, Bodenfallet, anger vad den handlar om: en ung tjej hittas död och styckad i Boden efter att ha varit försvunnen i flera veckor. Detta är ett verkligt fall och författarna beskriver polisarbetet och rättsprocessen kring brottet. Läsaren får följa utredningen från det att polisen och Missing people letar efter tjejen, till fynden av hennes kroppsdelar. En misstänkt grips, men för att få den personen fälld krävs att man får veta dödsorsak, var mordet skedde och var styckningen skedde – och om det ens var mord.

Det är riktigt intressant att följa hur polisen arbetar med att lösa ett fall. Thomas Bodström, som ju är advokat, beskriver hur poliserna arbetar, men också själva rättsprocessen. Lars Olof Lampers är journalist och har säkert ett finger med i spelet när det gäller grävandet i fallet och medias roll. Det här fallet var ganska kontroversiellt därför att en gärningsman inte bara grips, fälls och döms för mord. Först. Därefter, när mannen överklagat, sänker hovrätten domen till tio år för dråp bland annat för att gärningsmannen har ett funktionshinder.

Den här typen av kriminalböcker, som skildrar verkliga fall, vill jag läsa mer av. De två återstående böckerna i serien, Trippelmordet i Uddevalla och Sommarstugemordet i Arboga vill jag också läsa även om jag tyckte att den här första delen var lite väl tunn. Eller kanske känner jag så för att jag – och alla andra – inte riktigt har fått svar på alla frågor i fallet.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Media, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Svenska brott: Bodenfallet

 1. etuna1 skriver:

  Om du vill fördriva tiden i sommar så finns det bra poddar om brott…t ex ”En mörk historia” och ”Rättegångspodden”.
  Jag brukar lyssna medan jag t ex dammsuger o det blir mycket roligare att städa då 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ok, tack för tips, men poddar är inte riktigt min grej.

   Gilla

   • etuna1 skriver:

    Jag gillade det inte från början men gillar det mer nu. Samma sak med ljudböcker. Jag tycker inte att det är samma sak att läsa en bok som att lyssna på en bok..lite som tv o teater…men det kan vara trevligt ändå 🙂
    Ha det bra i värmen! Vi har nyss gjort klart vår renovering….15 min innan vår första gäst kom :S :S

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Ha det bra du också!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.