Torsdagen den 5 juli 2018: Gräsänkans blues och mammor av olika slag


 Kära dagbok…

Gräsänka är ett ganska fult ord, tycker jag. Men nu är det just gräsänka jag har blivit idag. (Rubriken på det här inlägget anspelar på Povel Ramels The Gräsänkling Blues som du kan lyssna på nedan). I morse rullade  Fästmön och hennes resväska iväg för att jobba några timmar innan de skulle sätta sig på flyget till äldsta bonusdottern och Boy Wonder i England.


Helt ensam blir jag förstås inte
, för E är kvar till i morgon. Och lika glad som de två på You Tube-filmens startruta ser ut är jag inte. Avsked är alltid jobbiga, men de här dagarna när Anna är borta behöver vi båda två ta tillvara på. Vi behöver hämta krafter, var och en på sitt sätt. Vi har en jobbig tid bakom oss och vi har jobbiga saker framför oss. Det tar liksom inte slut för att våra jobb tar slut tillfälligt och vi får semester. Jag är fortfarande mycket orolig för att mina fem semesterveckor inte blir den återhämtning och input som jag behöver för att orka det som väntar i höst när jag är tillbaka i tjänst. Det har kommit många varningstecken och jag tänker inte lista dem alla här. Jag kan bara konstatera att när det är oroligt både på jobbet och i privatlivet är jag allt annat än opåverkad. (Ja, ja, du kan kalla föregående mening för en litotes om du vill, men…).

Även när E har åkt i morgon är jag ju faktiskt inte ensam, för jag har ansvar för familjen Katts väl och ve. Lilla Cittran a k a Citrus a k a Så Jävla Gullig var så gosig i morse där hon låg på min gamla leopardfilt att jag mest hade lust att stanna hemma och kattgosa.

Citrus på leopardfilten

Vår egen lilla leopard Citrus.

 

Gustavianum

Här på Gustavianum gick jag min sista termin som universitetsstudent.

Och nästa vecka kommer en familjemedlem som ska bo hos oss tillfälligt. Det är aldrig lätt att flytta hem igen när en väl har flyttat hemifrån, det klarade aldrig jag av. Förresten fick jag inte det och jag gjorde det inte heller. Samma år jag fyllde 18 och tog studenten åkte jag till England där jag bodde och arbetade knappt ett år i Brighton. Sen kom jag hem under sommaren till mamma och pappa innan jag flyttade, först till Biskops-Arnö för att studera, sen hem till föräldrarna ett par månader igen och slutligen till Uppsala hösten 1982, 20 år gammal ung, för att studera igen. Hela livet framför mig…

Här i Uppsala har jag bott i 36 år i höst. Nu bor jag på min fjärde adress. Mitt liv har inneburit både medgångar och motgångar – precis som alla andras liv. Mitt förhållande till mina föräldrar var inte alltid okomplicerat. Jag bär på känslor av att jag gjorde dem besvikna. Men när mamma hade fått veta att min provanställning gått över till min nuvarande anställning – på det universitet som en gång var skälet till att jag flyttade hit –  tror jag hon släppte taget. Hon gick bort en vecka senare. Och oavsett hur vi var gentemot varandra var hon min mamma och jag hennes barn, alltid. Det är inte lätt att vara barn när en är över 50 bast.

Jag och mamma 2015

Jag och min mamma 2015 på mammas 80-årsdag.


Det är inte lätt att vara mamma
och försöka hjälpa sina vuxna barn på rätt sätt heller. Nu ska jag gå in mer aktivt i rollen som bonusmorsa – och jag är livrädd. Jag valde ju bort barn en gång i livet, men fick fyra bonusbarn hösten 2007. Jag har varit en dålig bonusmorsa hittills och det är därför jag är skitskraj. Tyck inte synd om mig, jag borde ha varit bättre. Men jag vet inte om jag har förmågan.

∼ ♦ ∼

Sol blå himmel vita moln

Tankade lite.

Det var varmt även idag. Den här veckan har jag jobbat med väldigt själsdödande uppgifter där jag tycker att min kompetens inte har tagits tillvara på rätt sätt. Jag har kort och gott varit en dräng piga som på vårt intranät har levandegjort saker som nån annan har konstruerat. Utseende och struktur var redan uttänkta. Men kanske var det ändå delvis bra, i alla fall det där med struktur, nu när jag är så trött och slut och råddig i skallen – och framför allt: otroligt ostrukturerad rent generellt. Efter allt detta tog jag lunch och sen en friskvårdsstund i Botaniska trädgården, ett av ställena där jag kan tanka lite energi – i solen idag – bland växterna. Varje gång jag är där upptäcker jag dessutom nåt nytt, så det blir mycket positiv input. Jag passade på att tanka lite extra i form av en Storstrut också – är det friskvård så är det.

∼ ♦ ∼

Varje sista kväll hos sin mamma brukar E få nåt extra gott till middag. Eftersom mamma/Anna nu är i England var det Den Onda Mamman Bonusmorsan som skulle fixa käk. Alltså gick vi till Trattoria Alessandro och åt pizza och dessert. Det blev en trevlig stund och många intressanta ämnen avhandlades. Exakt vad är mellan E och mig.


Familjen Katt har fått mat 
som de faktiskt har ätit upp, diskmaskinen gör sitt. Jag är glad att jag dammsög innan vi gick och åt. Nu återstår bara att göra matsäck till i morgon innan jag slår mig ner i bästefåtöljen med min bok på gång och en mugg uppvärmt kaffe.

I morgon är det fredag…

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Film, Jobb, Mat, Musik, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Torsdagen den 5 juli 2018: Gräsänkans blues och mammor av olika slag

 1. MarveW skriver:

  Det gör mig så ont att läsa att du redan nu tycks ha en uppfattning och oro om hur semester kommer att bli. Min livserfarenhet har lärt mig vikten av att se och ta vara på de små fina stunderna som ges. Ge de goda stunderna en chans att komma. Det betyder så mycket under jobbiga perioder av livet.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag vet att den här semestern inte blir som den var tänkt. Det finns saker jag inte skriver öppet om här, så du kan inte veta eller förstå. Självklart vet jag själv inte till 100 procent hur det blir, men det blir inte den semester som det var tänkt.

   Gilla

   • MarveW skriver:

    Inte min mening att göra dig upprörd, jag skriver av ren omtanke. Självklart kan jag inte veta vad du går igenom. Självklart kan jag inte veta vad du tänkt för din semester. Däremot kan jag önska och hoppas att du tar vara på det fina stunderna som oväntat kan dyka upp. Och jag kan önska och hoppas att oron inte ska äta upp dig utan att du kan tänka på annat också.

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Du gör mig inte upprörd, men du vet inte sånt som jag vet om min semester. Visst kan det dyka upp fina stunder, men vi har tråkigheter i familjen och jag har svårt att se just det fina i tillvaron.Oron äter fler bitar av mig varje dag.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.